НОВИНИ

Експлозии в курорти в Тайланд, има жертви

Серия от координирани експлозии разтърсиха Тайланд и убиха най-малко четирима души, ранените са десетки. Нападенията бяха извършени на популярни курорти и се случиха по време на честванията на рождения ден на Кралицата. Няма данни за загинали или ранени български граждани. Външното ни министерство съветва всички, които ще пътуват за Тайланд ,да се информират за обстановката там, а на място да бъдат внимателни и да спазват инструкциите на местните власти. С още информация кореспондентът ни Георги Джартов.

bnt avatar logo
от БНТ
20:39, 12.08.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Първите две експлозии избухнаха в четвъртък вечер в туристическия град Хуа Хин. Ранени са десет европейски туристи. Специализирани полицейски отряди обезвредиха трета бомба, заложена в близост до първите две експлозии.

Последваха взривове в южните райони Транг, Сурат Тани и популярният остров Пукет.

Туристически дестинации в страната са любими места за почивка и отдих на много българи. До момента никой не е поел отговорност за експлозиите.

Местната полиция бързо заяви, че взривовете не са свързани с терористични мрежи, а са дело на местни саботьори. Малкият заряд и местоположението на бомбите сочат, че целта най-вероятно е всяване на паника, а не максимален брой жертви.Туристическата индустрия е ключово значение за тайландската икономика.

По повод експлозиите, американските, британските и германските власти излязоха с предупреждение за повишено внимание и избягване на тълпи от хора. Лидерът на военната хунта, ген. Прают Чан-о-ча апелира за спокойствие и нареди повишаване мерките за сигурност. Експлозиите подкопават доверието във военния режим, който определя стабилността като свой приоритет.

Тайландските граждани одобриха наскоро нова Конституция, която утвърждава водещата роля на военните. Притеснение буди съдбата на кралския престол, тъй като крал Бумибол е във влошено здравословно състояние, а неговия наследник все още не е ясен. Политическата стабилност в Тайланд е от ключово значение за югоизточна Азия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Казуси с експулсирани, заради които България е дадена на съд
Казуси с експулсирани, заради които България е дадена на съд
​Влак се блъсна в паднала скала на релсите
​Влак се блъсна в паднала скала на релсите