НОВИНИ

​ЕП одобри доклад, призоваващ Унгария да бъде лишена от право на глас в ЕС​

Европейският парламент одобри доклад, който призовава Унгария да бъде лишена от право на глас в Евросъюза. В документа се посочва, че страната създава опасност за европейските ценности. Отнемането на глас на страна-членка, обаче, е дълга процедура, която включва гласуване в Европейския съвет и Еврокомисията.

​еп одобри доклад призоваващ унгария лишена право глас ес​
bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 12.09.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

За доклада гласуваха 448 евродепутати, 197 бяха против, а 48 се въздържаха.

Подобен доклад ЕП изготвя за първи път. Документът е стъпка към задействането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Будапеща. Ако в Съвета на ЕС 4/5 от министрите споделят опасенията на мнозинството евродепутати, може да се установи, че в Унгария върховенството на правото е под постоянна заплаха. Тогава Съветът може да издаде препоръки.

ЕК или една трета от държавите в ЕС може да предложат на Европейския съвет с единодушие да отчете тази заплаха. Тогава с квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от населението в Общността) може да бъде отнето правото на глас на Будапеща, но същевременно Унгария ще бъде длъжна да спазва правото на ЕС (в чието обсъждане и приемане не участва). Премахването на тези ограничения също се извършва с квалифицирано мнозинство.

В приетия днес доклад пише, че Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им. Изброени са 12 области, с които Будапеща е предизвикала тревога - конституционната и избирателната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и конфликтите на интереси; правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни; свободата на изразяване; академичната свобода; свободата на вероизповедание; свободата на сдружаване; правото на еднакво отношение; правата на хората от малцинства; основните права на мигрантите; икономическите и социалните права.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството отпусна допълнителни 16 млн. лв в бюджета за здраве
Правителството отпусна допълнителни 16 млн. лв в бюджета за здраве
Седем училища във Варна остават затворени за първия учебен ден
Седем училища във Варна остават затворени за първия учебен ден