НОВИНИ

Ердоган смята, че положенията от Лозанския мирен договор са остарели

По време на срещата си с гръцкия президент Прокопис Павлопулос турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че положенията от Лозанския мирен договор са остарели и е необходимо да се преразгледат, споменавайки въпроса за мюсюлманското малцинство в Западна Тракия. Ердоган пристигна днес на двудневно посещение в Атина. По-късно днес той ще се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

bnt avatar logo
от БТА
15:03, 07.12.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
ердоган смята положенията лозанския мирен договор остарели

В Лозанския договор има неразрешени въпроси, на които не се отдава необходимото значение. Това споразумение, подписано преди 94 години, не е само за Гърция. В споразумението бяха включени 11 страни, в договора фигурира дори Япония, каза Ердоган по време на разговор с Павлопулос.

В продължение на 94 години планетата се преустройва. Тя много се промени и през този период между Гърция и Турция възникнаха нови проблеми. Например договорът описва мюсюлманско малцинство в Гърция, това е правилно, но европейски съд се позовава на формулировката "турско малцинство". Способни ли сме да отговорим на въпроса - могат ли мюсюлманите в Тракия да живеят, изповядвайки своята религия, в съответствие с Лозанския договор?, каза Ердоган.

В Гърция се полагат усилия за назначаването на главен имам от лица, определени от държавата. В Турция Вселенският патриарх не се назначава, а се избира от Светия Синод, но в Тракия както и преди не може да бъде избран религиозен лидер, посочи турският президент.

Турция се обявява за постигането на общо споразумение по въпроса за разрешаването на кипърския проблем. Стремим се да намерим трайно и справедливо решение за Кипър. Ние обаче трябва да намерим аналогично решение и за егейския регион. Така че хайде да направим това, което е необходимо, в най-кратки срокове, посочи Ердоган.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос изключи възможността за преразглеждане на международен договор, определящ границите на Гърция и Турция.

"Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и ЕС и този договор за нас не подлежи на предоговаряне", каза Павлопулос. "В него няма пропуски, не е нужно да бъде преразглеждан или модернизиран", добави гръцкият президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Размирици избухнаха на Западния бряг и в Ивицата Газа
Размирици избухнаха на Западния бряг и в Ивицата Газа
Откриха кабинет за обучение на чуждестранни студенти във Военноморското училище
Откриха кабинет за обучение на чуждестранни студенти във Военноморското училище