НОВИНИ

Ердоган: Турция може да затвори границата си със Северен Ирак

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция може да затвори границата си със Северен Ирак "всеки момент", след като вече затвори въздушното си пространство за полети към и от този район, съобщи днес в. "Хюриет".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:58, 19.10.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
ердоган турция затвори границата северен ирак

"Ние напълно затворихме нашето въздушно пространство за регионалното правителство в Северен Ирак," цитира вестникът думите на президента пред репортери на връщане от посещение в Полша.

"Разговорите продължават за това какво да бъде направено във връзка със (границите по) сушата... Все още не сме затворили граничните пунктове, но това също може да се случи във всеки един момент," каза Ердоган.

Турция обяви в понеделник, че затваря въздушното си пространство за полуавтономния регион на Иракски Кюрдистан и че ще действа за предаване на контрола над главния граничен пункт към региона на централното правителство.

Пунктът Хабур е основният транзитен пункт между Турция и Иракски Кюрдистан.

Референдум за независимост на Иракски Кюрдистан бе организиран на 25 септември. На него 90 процента от явилите се избиратели гласуваха за отделяне от Ирак. Иракското правителство се обяви категорично против плебисцита.

Турция разглежда референдума като заплаха за националната си сигурност и се опасява, че той ще разпали сепаратистки настроения сред собственото й кюрдско население.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
782 жилищни сгради са санирани по Националната програма за енергийна ефективност
782 жилищни сгради са санирани по Националната програма за енергийна ефективност
Телевизионна звезда може да се изправи срещу Путин на президентските избори
Телевизионна звезда може да се изправи срещу Путин на президентските избори