НОВИНИ

ЕС даде пълна подкрепа на легитимните институции в Турция

Европейският съюз заклейми опита за преврат в Турция и даде пълна подкрепа на легитимните институции в страната. Външните министри от Съюза приключиха редовен съвет, на който подчертаха, че Турция трябва да спазва върховенството на закона и човешките права.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:46, 18.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Краткото послание е подкрепа за институциите в Турция, но и едно много ясно припомняне, че всичкото раздаване на правосъдие трябва да става в рамките на закона на човешките права.

Още едно силно послание: ако дадена страна желае да стане член на ЕС, в нея не трябва да има смъртно наказание.

Ето какво още първият европейски дипломат:

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика: Европейският съюз беше първият, който в тази трагична нощ подчерта необходимостта да се запази легитимността на институциите. В същото време призоваваме за пълно спазване на конституционния ред в Турция, подчертаваме необходимостта от спазване на върховенството на закона.

По време на същата пресконференция американския държавен секретар Джон Кери, който за първи път присъства на заседание на съвет на външните министри от ЕС, направи кратък коментар, който в някои медии беше определен като предупреждения, че Турция може да бъде изгонена от НАТО, а всъщност Кери каза, че ако не се спазват законите в Турция, страната може да спре да отговаря на изискването за уважение към демокрацията, което трябва да има във всяка страна от НАТО. Ето посланието от Америка за Турция:

Джон Кери, американски държавен секретар: Твърдо призоваваме турското правителство да запази спокойствието и стабилността в страната, да поддържа най-висок стандарт на спазване на върховенството на закона. Ние подкрепяме изправянето пред съда на участниците в преврата, но и предупреждаваме, че не трябва да се надхвърля тази цел и подчертаваме, че е важно да се спазват правилата на демокрацията.
;

Преди началото на съвета нашият кореспондент разговаря с външния министър Даниел Митов. Той разясни цялата ситуация около твърденията, че било забранено на българския посланик в Анкара Надежда Нейнски да коментира политическата обстановка в Турция. Той каза, че в неясна ситуация не е добре посланик да коментира политическата обстановка, защото това може да навреди на българските граждани в Турция.

Даниел Митов, министър на външните работи: Първо - не става въпрос за конвенционална ситуация. Вярно е, аз наредих изрично на г-жа, на посланик Неински да не говори по медиите. Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Публичните изяви и послания се централизират в случая. Вие знаете, че Външно министерство събираше всичката информация, давахме регулярно информация на медиите, инструкции до българските граждани. За нас беше най-важно да се погрижим за хората, които биха могли да изпаднат в беда. Задачата на г-жа Нейнски като посланик е била да координира и да следи именно това, а не да дава изявления по медиите. Има си регламент, има член в Закона за дипломатическата служба, който регламентира начина, по който се правят публичните изяви от името на дипломатическата служба, а те се правят само с изричното съгласие и нареждане на министъра. Така че в случая няма нищо необичайно.
;

Другата тема - атентата в Ница - също беше обсъждана. Обсъдени са нови мерки за борба с тероризма. Те почетоха паметта на загиналите с минута мълчание. Така започна съветът тази сутрин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли нов политически формат извън този на ДСБ?
Ще има ли нов политически формат извън този на ДСБ?
От нашите пратеници: ООН следи с безпокойство събитията в Турция
От нашите пратеници: ООН следи с безпокойство събитията в Турция