​ЕС е твърдо решен да спаси ядреното споразумение с Иран

ЕС е твърдо решен да спаси ядреното споразумение с Иран, дори и след оттеглянето на САЩ. Това заявиха в първите си реакции върховният представител по въпросите на външните работи на ЕС Федерика Могерини, германският канцлер Меркел, френският президент Макрон и британският премиер Мей. Вижте прякото включване на кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:23, 09.05.2018
Чете се за: 01:13 мин.
По света

ЕС е изключително разочарован от решението на Тръмп да се оттегли от ядреното споразумение с Иран. Още снощи имаше ясни и категорични реакции от страна на европейските лидери, че това споразумение трябва да продължи без САЩ, разбира се, след разговори с Техеран, Москва и Китай.

В понеделник, трите европейски държави, подписали споразумението, Германия, Франция и Великобритания, ще се срещнат с представители на Техеран.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че на срещата в София следващата седмица това ще е една от основните теми, за да може европейските лидери да излязат с единна позиция.

Жан-Ив льо Дриан, министър на външните работи на Франция: Не, споразумението не е мъртво. САЩ се оттеглят, но то съществува. Еманюел Макрон предложи на президента Тръмп политическа инициатива, която е още на масата и той не отхвърли в снощното си изявление.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Ще останем ангажирани с това споразумение и ще направим всичко възможно Иран да спазва задълженията си по него в бъдеще. Знаем, че то е решение само за ограничен период от време. Затова ще трябва да говорим с Иран какво ще се случи след това. Как можем да се уверим, че има само гражданска, а не и военна ядрена програма? Безпокоим се за балистичната ракетна програма на Иран. Извън споразумението има големи теми, за които да говорим. Но то е важен стълб, който не бива да се поставя под въпрос.
Тереза Мей, премиер на Великобритания: Бях много ясна в редица разговори с президента Тръмп, че според Великобритания, споразумението трябва да остане. Тази позиция споделят и канцлерът Меркел, и президента Макрон, и това беше посочено ясно в съвместната ни декларация снощи. Приемаме, че има и други въпроси около поведението на Иран, като балистичните ракети, какво ще стане в края на споразумението и дестабилизиращата дейност на Иран в региона. Тези въпроси трябва да се решат, работим по това с европейските си и други съюзници.

Ядреното споразумение с Иран е много важно и за европейския бизнес. След подписването му през 2015 г. Иран отвори 80-милионния си пазар за бизнеса на европейски фирми, които в момента имат проекти за милиарди левов. Става дума за големи петролни компании като "Шел" и френската "Тотал". Спирането на споразумението или налагането на санкции ще означава огромни загуби за бизнеса.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Постъпило е официално искане за участие на хеликоптер в търсенето на Боян Петров
Постъпило е официално искане за участие на хеликоптер в търсенето на Боян Петров
​За трети път България се включи в инициативата Безсмъртния полк
​За трети път България се включи в инициативата "Безсмъртния полк"