НОВИНИ

​ЕС е твърдо решен да спаси ядреното споразумение с Иран

ЕС е твърдо решен да спаси ядреното споразумение с Иран, дори и след оттеглянето на САЩ. Това заявиха в първите си реакции върховният представител по въпросите на външните работи на ЕС Федерика Могерини, германският канцлер Меркел, френският президент Макрон и британският премиер Мей. Вижте прякото включване на кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:23, 09.05.2018
Чете се за: 01:13 мин.
По света

ЕС е изключително разочарован от решението на Тръмп да се оттегли от ядреното споразумение с Иран. Още снощи имаше ясни и категорични реакции от страна на европейските лидери, че това споразумение трябва да продължи без САЩ, разбира се, след разговори с Техеран, Москва и Китай.

В понеделник, трите европейски държави, подписали споразумението, Германия, Франция и Великобритания, ще се срещнат с представители на Техеран.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че на срещата в София следващата седмица това ще е една от основните теми, за да може европейските лидери да излязат с единна позиция.

Жан-Ив льо Дриан, министър на външните работи на Франция: Не, споразумението не е мъртво. САЩ се оттеглят, но то съществува. Еманюел Макрон предложи на президента Тръмп политическа инициатива, която е още на масата и той не отхвърли в снощното си изявление.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Ще останем ангажирани с това споразумение и ще направим всичко възможно Иран да спазва задълженията си по него в бъдеще. Знаем, че то е решение само за ограничен период от време. Затова ще трябва да говорим с Иран какво ще се случи след това. Как можем да се уверим, че има само гражданска, а не и военна ядрена програма? Безпокоим се за балистичната ракетна програма на Иран. Извън споразумението има големи теми, за които да говорим. Но то е важен стълб, който не бива да се поставя под въпрос.
Тереза Мей, премиер на Великобритания: Бях много ясна в редица разговори с президента Тръмп, че според Великобритания, споразумението трябва да остане. Тази позиция споделят и канцлерът Меркел, и президента Макрон, и това беше посочено ясно в съвместната ни декларация снощи. Приемаме, че има и други въпроси около поведението на Иран, като балистичните ракети, какво ще стане в края на споразумението и дестабилизиращата дейност на Иран в региона. Тези въпроси трябва да се решат, работим по това с европейските си и други съюзници.

Ядреното споразумение с Иран е много важно и за европейския бизнес. След подписването му през 2015 г. Иран отвори 80-милионния си пазар за бизнеса на европейски фирми, които в момента имат проекти за милиарди левов. Става дума за големи петролни компании като "Шел" и френската "Тотал". Спирането на споразумението или налагането на санкции ще означава огромни загуби за бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Постъпило е официално искане за участие на хеликоптер в търсенето на Боян Петров
Постъпило е официално искане за участие на хеликоптер в търсенето на Боян Петров
​За трети път България се включи в инициативата Безсмъртния полк
​За трети път България се включи в инициативата "Безсмъртния полк"