НОВИНИ

ЕС и САЩ започнаха преговори по Трансатлантическото търговско партньорство

Преговорите между ЕС и САЩ по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство се възобновяват днес в Брюксел на фона на напрежението, което споразумението поражда във връзка със земеделието и опазването на околната среда.

Невена Бонева
от Невена Бонева
16:16, 22.02.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света
сащ започнаха преговори трансатлантическото търговско партньорство

Очаква се да бъде засегнат особено спорният въпрос за даване на право на инвеститорите да съдят държави за регулации, които, според тях, вредят на вложенията им. През януари 2014 Еврокомисията свали от масата на преговорите арбитражния механизъм по тази тема заради растящата опозиция в Европа и опасения, че той може да провали цялата сделка. Сега ще се обсъжда ревизирана и по-прозрачна система, предложена миналата година от ЕС.

Снощи еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси даде уверения , че споразумението за свободна търговия няма да бъде прието, ако не бъде благоприятно за европейските селскостопански производители. Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом каза, че се прави максималното да се гарантира прозрачност и че повечето европейски предложения са качени в интернет. 12-тият кръг от преговорите трябва да продължи до 26 февруари. Днес демонстранти от Грийнпийс блокираха входа, откъдето трябваше да влязат делегатите за преговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители на болницата в Ловеч излязоха на протест
Служители на болницата в Ловеч излязоха на протест
Струпване на мигранти на македонско-гръцката граница
Струпване на мигранти на македонско-гръцката граница