НОВИНИ

ЕС и Западните Балкани: Анализът на експертите

В студиото на „Още от деня“експертът по национална сигурност и геополитика Боян Чуков и Красимир Узунов от информационна агенция „Фокус“ обсъдиха предстоящата среща на върха ЕС - Западни Балкани и бъдещето пред региона.

bnt avatar logo
от БНТ
19:04, 15.05.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Балканите са отдавна във фокуса не само на Брюксел, но и на Вашингтон, отбеляза Боян Чуков. Това дава на Бълтария шанс да бъде „аниматор“ на диалога, т.е. да тушира негативните тенденции и да усилва позитивните.

Привличането на вниманието към региона започна с бежанската вълна, защото се отвори балканският маршрут, който притесни централноевропейските държави, заяви Красимир Узунов. България направи много да се говори за проблемите на Западните Балкани, отбеляза той.

Конфликтите в Балканите са резултат основно на външни импулси, заяви Боян Чуков. По думите му на Балканите има няколко проекта - американски, европейски, руски, китайски и турски.

Македония е умален модел на Балканите, заяви Красимир Узунов, а не всички гранични въпроси на Балканите са решени. Ако не се намери разрешение на проблема с Гърция, Македония може да влезе в положението на Босна.

Реалното нещо, което може да се направи, е да се подобри свързаността на Балканите, заяви Чуков. Красимир Узунов отбеляза, че междусъседските напрежения на Балканите са необясними за европейците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондацията на Джордж Сорос Отворено общество напуска Унгария
Фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество" напуска Унгария
Шарапова започна трудно в Рим, но победи
Шарапова започна трудно в Рим, но победи