НОВИНИ

ЕС търси решение за бежанската криза

Осем страни членки на Европейския Съюз ще се срещнат в Брюксел в четвъртък преди срещата на върха. На тази среща се очаква да бъде обсъден въпросът за евентуално настаняване на техните територии на сирийски бежанци, които в момента живеят в Турция.

търси решение бежанската криза
bnt avatar logo
от БНТ
07:20, 16.12.2015
Чете се за: 00:37 мин.
По света

На срещата Турция ще бъде представена от премиера си Ахмет Давутоглу. В срещата ще участват още лидери на Германия, Австрия, Холандия, Белгия, Швеция, Финландия, Гърция, Люксембург, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В Турция към момента са настанени 2 милиона и половина сирийски бежанци. Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще посети островите Хиос и Лерос, за да се запознае с работата на центровете за регистрация на пристигащите имигранти. Там също се наблюдава пренаселване на бежанските лагери и недостиг на ресурси за издържането им.

Настояване на Европеската комисия за задължително снемане на отпечатъци от всички имигранти, достигнали италианския бряг, предизвика бурни реакции в Рим. Въпросът е особено чувствителен в Италия, където за последните две години пристигнаха над 320 хиляди имигранти.

Властите нямат желание да ги задържат на своя територия и се опасяват, че като вземат отпечатъците им, процесът за разселване на бежанците в други страни от Европейския съюз ще се забави още повече.

Каква ще е съдбата на стотиците хиляди бежанци, съсредоточени в Италия, Гърция и Турция, предстои да бъде решено на срещата на върха, която ще се състои утре вечер в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановиха подпорна стена край Мездра
Възстановиха подпорна стена край Мездра
Гърция прие закон, който въвежда още мерки за икономии
Гърция прие закон, който въвежда още мерки за икономии