НОВИНИ

"Европа на кръстопът - левият план за реформи"

Репортерът Стоил Рошкев разговаря с Джакомо Филибек, който е заместник генерален секретар на ПЕС, за Плана "Станишев". Заявката му е да извади Стария континент от поредицата кризи. Както и да се справи с младежката безработица.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:55, 12.04.2016
Чете се за: 02:20 мин.
У нас

Планът на председателя на евросоциалистите Сергей Станишев за младежката безработица получи зелена светлина още миналия месец в Париж, на срещата на левите лидери при френския президент Франсоа Оланд. Сега заместник генералният секретар на ПЕС Джакомо ФИлибек обяснява колко е важно да има воля за неговото реализиране.

Бихте ли разказали нещо повече за плана за справяне с младежката безработица в Европа?

Джакомо Филибек - заместник генерален секретар на ПЕС
"Нека все пак да си признаем, че европейската младеж е онази част от населението, която най-много страда от икономическата криза през последните 10 години. Ако не направим нищо, особено по отношение на иновациите, ако нямаме политическата воля да си кажем, че нашите усилия трябва да бъдат насочени върху това как да инвестираме в младите хора, накрая ще имаме загубено поколение".

Джакомо Филибек цитира директора на Европейската централна банка - Марио Драги, който казва, че едно загубено поколение би било провал за бъдещето на целия европейски проект. Пародоксът е, казва Филибек, че може би повече от всякога, сега имаме най-много високообразовани млади хора, и в крайна сметка те са или безработни, или постоянно си сменят работата. Затова има нужда от подобен план за справяне с младежката безработица. А целта на Младежката гаранция е да създаде постоянна заетост.

Джакомо Филибек - заместник генерален секретар на ПЕС
"Вярваме, че трябва да разпространяваме европейските ценности чрез образованието. "Еразъм", например, е много добър проект в това отношение. Защото обхваща всеки един аспект от живота на младите хора. Най-важното е да се чувстват добре с хора от други европейски държави, докато учат и трупат опит. Не само да придобият умения, но и да си дадат сметка какво означава да сме заедно в ЕС. Само по този начин усещането, че си европейски гражданин, се развива и става истинско".

Що се отнася до културата, Джакомо Филибек отново цитира италианско име. Премиерът на Италия Матео Ренци. Който обича да казва, че всеки цент, инвестиран в сигурността заради страха от тероризма, трябва да бъде придружен от средства за инвестиция в културата на младите хора. Защото само чрез европейските ценности, можем да изтрием радикализма от съзнанието на младите - убеден е в това и Джакомо Филибиек.

Как това ще помогне за преодоляването на песимизма?

Джакомо Филибек - заместник генерален секретар на ПЕС
"Много грешки са направени в миналото и ще бъде наистина много трудно да убедим европейските граждани, и най-вече младото поколение, казвайки: да, ние искаме да променим нещо. Наистина са направени много грешки, защото цялата система на ЕС, и особено Еврозоната, са замислени за бели, а не за черни дни. Опитът в страните-членове от началото на икономическата, политическата и социалната криза показва, че трябва да бъдем подготвени и за трудните времена".

Бежанска вълна, терористични актове. Смятате ли, че ще се запази единството на Европейския съюз? Как го виждате през 2020-та.

Джакомо Филибек - заместник генерален секретар на ПЕС
"Икономическата криза, бежанската вълна и терористичните актова са смъртоносна комбинация за устойчивостта на Европейския проект. Защо ли? Защото се опитват да убедят европейските граждани, че би било по-лесно да загърбят за ЕС и да се върнат към националните държави. Аргументът - така ще се чувствате по-защитени, но това е лъжа. В днешна Европа, както и в днешния свят не живеем на самостоятелни острови. Ние сме част от общност. Що се отнася до географското ни положение, заобиколени сме от изключително сложни процеси. Затова ни трябва повече Европа. Но по-интелигентна, по-солидарна Европа"!

Познавате се с Вашите колеги, социалистите в България. Предстои лидерска битка в БСП? Какъв човек трябва застане начело на партията?

Джакомо Филибек - заместник генерален секретар на ПЕС
"Не се месим във вътрешнопартийните работи. Но мога да кажа, че най-важното за всяка политическа партия е съвместната инициатива и осъзнаването на европейските ценности. Вярвам, че при избор на лидер, трябва да спечелят хората и партията. Никой не бива да си мисли, че индивидуализма на лидера е достатъчен, за да отговори на колективните нужди".

Заместник генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек е на мнение, че може да сте перфектният лидер, премиер, партиен секретар, но ако не си давате сметка, че решенията се обсъждат и вземат заедно с другите европейски играчи, тогава успехът Ви е под въпрос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът решава дали да отмени наложения акт за незаконна сеч на дядото от Церово
Съдът решава дали да отмени наложения акт за незаконна сеч на дядото от Церово
104 случая на доказан конфликт на интереси в България
104 случая на доказан конфликт на интереси в България