НОВИНИ

Европа остава разединена по мигрантската криза

Посещението на Бойко Борисов вчера и срещата на Ангела Меркел с лидерите на Австрия, Словения и Хърватия почти не намира място в германската преса, тъй като беше закрита за медиите и не последваха изявления. Единствено силно критикуващият управляващите "Ди Велт" коментира посещението на нашия премиер, като твърди, че той едновременно е хвалил германския канцлер, но е бил и критичен.

bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 28.08.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Критиките на Борисов според "Ди Велт" са за това, че България спасява Шенген, а Европа ни оставя сами в тази ситуация, както и за липсата на бърз отговор на мигрантската криза. Европа остава разединена и по отношение на Турция и споразумението за бежанците.

Австрийската народна партия предложи алтернатива на членството на Турция в Европейския съюз, съобщава вестник Курир. Идеята е за създаване на "Европейско-турски съюз по интереси", който да включва обща политическа и икономическа програма, обмен в сферата на сигурността, но и поддържане на "диалог за човешките и основните права."

Междувременно Чехия обяви, че няма да приеме нито един мигрант от Турция заради ситуацията в страната след проваления опит за държавен преврат. По силата на споразумението между Евросъюза и Турция Чехия трябваше да приеме от октомври 80 сирийци, намиращи се в момента в бежански лагери в Турция.

Със засилващия се натиск върху външните граници, Фронтекс планира да проведе през октомври стрес-тестове за готовност за действие при извънредни ситуации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови сортове грозде бяха създадени в Русе
Нови сортове грозде бяха създадени в Русе
С велосипед по бул. Витоша въпреки забраната
С велосипед по бул. "Витоша" въпреки забраната