НОВИНИ

Буркини или бикини - в центъра на френската президентска надпревара

Дебатът за буркините във Франция попадна в центъра на надпреварата за президентска номинация в дясно. Само ден, след като върховният съд отмени забраната за носене на буркини по някои френски плажове, бившият президент Никола Саркози застана зад идеята плувното облекло да бъде забранено в цяла Франция.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:59, 28.08.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

"Не мога да повярвам, че полицията се намеси пред децата й. Бяха на плажа само за 10 минути, играеха си щастливо с майка си, а изведнъж ги преследва полиция. Защо? Защото тя беше по-облечена от останалите?", споделя очевидец.

Дебатът за буркините е свързан със светските принципи на френското общество, но беше използван за политически цели. В продължение на месеци Никола Саркози изостава в проучванията за кандидат-президент, но рейтингът му скочи след ислямистките атаки в деня на бастилията и срещу свещеник в Нормандия. Сега той започна кампанията си за първичните избори в края на ноември като зае позицията на защитник на френските ценности и твърд противник на имиграцията.

Никола Саркози - бивш президент и кандидат за президент на Франция: Когато бях вътрешен министър, забранихме бурките в административните сгради и училищата. Същото е и с буркините. Ако Франция е твърда, това ще спре.

Като се има предвид огромното разочарование на французи от управлението на социалистите, победителят на първичния вот в дясно най-вероятно ще стигне до втори тур на президентските избори и ще победи лидерът на крайнодесния Национален фронт - Марин льо Пен. За разлика от Саркози, обаче, другият основен кандидат в дясното пространство - бившият премиер Ален Жупе започна кампанията си като обеща дълбоки реформи, но без да експлоатира страховете на хората.

Ален Жупе - кмет на Бордо и кандидат за президент на Франция: Няма да приема френско Гуантанамо на наша почва, където заключваме хиляди хора за неопределено време и въз основа само на подозрения.

И докато дебатът за буркините продължава да вълнува цялото френско общество в Париж отбелязаха 70-тата годишнина от създаването на бикините - символът на еманципацията на жените. Бикините са създадени от френския дизайнер Луи Реар и през 50-те са считани за вулгарни, докато не се налагат окончателно през 60-те.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша подкрепи идеята за създаването на Европейски съвет за сигурност
Полша подкрепи идеята за създаването на Европейски съвет за сигурност
Разпитват свидетели на инцидента между Христо Стоичков и журналисти
Разпитват свидетели на инцидента между Христо Стоичков и журналисти