НОВИНИ

Европа засилва натиска върху Турция заради свободата на медиите

Съветът на Европа призова Анкара да защити свободата на медиите, съобщи БТА. Казусът ще бъде повдигнат на срещата ЕС-Турция утре.

европа засилва натиска турция заради свободата медиите
bnt avatar logo
от БНТ
14:19, 06.03.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд призова Турция да защити свободата на медиите. Призивът бе отправен ден, след като турските власти поставиха под държавен контрол местния опозиционен в."Заман".

Протести и сблъсъци с полицията последваха след като турски съд реши в петък управителен съвет, назначен от държавата, да ръководи най-високотиражния опозиционен вестник. Според турските власти вестникът е част от мрежата на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Турбьорн Ягланд припомни, че Турция е учредителен член на Съвета на Европа и е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека, която тя е длъжна да спазва.

Реакцията на Съвета на Европа е в общия тон на критики срещу Турция, които дойдоха от правителствата на САЩ и Русия, от държавите членки на ЕС, а също и от международната организация "Журналисти без граници".

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц написа в Туитър, че възнамерява да постави на обсъждане въпроса за действията на турските власти във връзка с в. "Заман" и това да стане на утрешната среща на върха ЕС-Турция в Брюксел.

"Това е още един удар върху свободата на печата в Турция, и аз смятам да повдигна този въпрос в понеделник, пише Мартин Шулц в своята страница в Туитър.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан написа е „Туитър“, че правата на човека „не подлежат на договаряне“ с бъдещите членове на ЕС.

Вчера в изявление от пресслужбата на Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини също излезе с остра позиция:

"Свободните, разнообразни и независими медии представляват един от крайъгълните камъни на едно демократично общество чрез улесняването на свободния поток на информация и идеи и чрез осигуряването на прозрачност и отговорност. Турция, като страна кандидатка за членство в ЕС, трябва да спазва и поддържа високи демократични стандарти и практики, включително свобода на медиите".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират стадиона в Хавана за бейзболния мач с Тампа Бей
Ремонтират стадиона в Хавана за бейзболния мач с Тампа Бей
Благотворителен бал в помощ на деца със специални нужди
Благотворителен бал в помощ на деца със специални нужди