НОВИНИ

Европейските лидери реагираха положително на изхода от изборите в Холандия

Европейски лидери реагираха днес положително на победата на партията на премиера Марк Рюте на изборите в Холандия и коментираха политическата съдба на крайнодесния лидер Герт Вилдерс.

bnt avatar logo
от БТА
13:04, 16.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
европейските лидери реагираха положително изхода изборите холандия

Говорител на председателя на Европейската комисия каза, че Жан-Клод Юнкер се е обадил по телефона на Рюте да му честити победата. Той му казал, че холандците са гласували за Европа и против екстремистите.

В изявление на Елисейския дворец от тази сутрин президентът Франсоа Оланд също приветства изборния успех на Рюте като "ясна победа срещу екстремизма". Ценностите на откритостта, уважението към другите и съдбата на бъдещето на Европа са единственият истински отговор на националистическите импулси и изолационизма, който разтърсва света, са казва в изявлението.

Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел съобщи, че тя също е поздравила по телефона Рюте за победата. "Очаквам да продължим сътрудничеството като приятели, съседи и европейци", е казала тя на Рюте.

Бившият премиер на Швеция Карл Билд коментира, че високата избирателна активност и чистата победа на "почтения център" в Холандия са окуражаващи. Шведският външен министър Маргот Валдстрьом отбеляза, че холандският народ не е приел популизма и е гласувал за отворено общество. "Швеция и Холандия са застъпници за правата на човека и силна Европа", каза тя.

Някои коментари на европейски политици се съсредоточават повече върху неуспеха на популисткия лидер Герт Вилдерс да получи мнозинство в парламента, въпреки че неговата партия е с втори изборен резултат.

"Поздравления за холандците, че спряха възхода на крайната десница", написа в Туитър френският външен министър Жан-Марк Еро.

Италианският премиер Паоло Джентилони също използва социална медия, за да констатира, че "антиевропейската десницата загуби изборите в Холандия".

А първият министър на Шотландия Никола Стърджън беше лаконична в Туитър: "Добре!"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За четири плажа са подписани нови договори за концесии
За четири плажа са подписани нови договори за концесии
Фирми с десетки нарушения при саниране на блоковете в Благоевград
Фирми с десетки нарушения при саниране на блоковете в Благоевград