НОВИНИ

"Евростат": 2,5 милиона души у нас живеят в тежки материални лишения

Страната ни отново е начело на класация за бедност. Два и половина милиона българи, или 35% от населението, живее в тежки материални лишения, според Европейската статистическа агенция "Евростат". В ЕС живеещите в такива условия са 39 млн. души, или почти 8%, което е спад в сравнение с предходните няколко години. И докато в Евросъюза бедните намаляват, у нас се увеличават. Александър Марков по темата.

Александър Марков
от Александър Марков Анжела Каменова
18:55, 25.04.2017
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Все повече българи живеят в тежки материални лишения, или иначе казано - не могат да задоволят елементарни свои битови потребности, които в ЕС се считат за нормални.

В класацията България е на първо място в Европа като съотношение бедни - общ брой на населението. 2,5 млн. души живеят в бедност, което съотнесено към населението прави 34,2%. След България е Гърция, където 22% от населението живее в тежки материални лишения, Кипър, Литва, Хърватия и Италия. Най-малко са хората, живеещи в недоимък в Швеция - едва 0,7% от населението.

Тежки материални лишения означава, че хората в тази група не могат да си плащат битовите сметки безпроблемно, да посрещат неочаквани разходи, да имат телевизор, кола, телефон, да се хранят редовно и да си позволят поне една седмица почивка далеч от дома.

Според националната статистика, най-много бедни у нас ???има във възрастовата група между 18 и 64 години - 824 хиляди души. Хората над 65 години в бедност са 456 хиляди, следват и младите бедни до 17 години.


Антоанета и Захари били на работа в чужбина. Прибрали се преди година, за да научат децата им български.

Антоанета: Записали сме за подписи в Бюрото по труда, за да ни търсят работа, защото сме със средно специално, завършили, но досега нищо.

Собствени доходи нямат и разчитат изцяло на помощ от близки и роднини.

Антоанета: На пенсията на баща ми сме, и негови роднини плащат от държавите, където са, за да ни помогнат да изкараме месеца.

Откакто са у дома, са принудени да търпят лишения.

Антоанета: Почивки абсурд, никога не сме ходили, освен в държавите, където сме били по работа.

Кметът на града казва, че повечето от младите семейства са без доходи.

Димчо Скорчев, кмет на град Дунавци: Много голяма част от Дунавци са в изключително трудно състояние. Постоянно чакаме програми да започнат всеки ден ме питат кога ще започнат програмите, говорим за европейски програми.

За възрастните е още по-трудно. Елинка и Цветан са пенсионери. Едва успяват да платят сметките за месеца.

Цветан: Най-напред плащаме тия сметки, по после ги разпределяме, за лекарства… двамата, сто лева за лекарства отиват.

Казват, че за последен път години са ходили на почивка преди 50 г.

Елинка: Че се лишаваме, лишаваме се от много неща. Човек има нужда и от някои капризи.

За да преживява семейството разчита на собственото си производството от градина. Заради безработицата младите пък, заминават за други градове в страната или чужбина.


И още: в целия ЕС бедните са 39 милиона души, или 7,8% от населението.

В сравнение с предходните години процентът бедни в Европа пада с 2,2%. У нас тенденцията е обратна. През 2012 г. бедни у нас са били 3,2 млн. души, през 2014-а - са намалели до 2,4, а през миналата година са достигнали до 2,5 млн. души. Прагът на бедността у нас е 314 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решават проблема с липсата на вода в благоевградско село
Решават проблема с липсата на вода в благоевградско село
Продължава изземването на документи по разследването в КЕВР
Продължава изземването на документи по разследването в КЕВР