НОВИНИ

Финансовите министри на страните от Г-20 се срещнаха в Буенос Айрес

Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 се срещнаха в Буенос Айрес. Разговорите преминават в сянката на планираните от Съединените щати мита върху вноса на стомана и алуминий.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:30, 20.03.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Основна тема на неофициалните дебати в аржентинската столица е заплахата от търговски войни, в момент, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви да въведе мита от 25 процента върху вноса на стомана и от 10 процента за алуминия. Тази седмица предстоят решаващи преговори по въпроса.

Темата не е включена в официалния дневен ред на срещата вчера и днес. Домакинът на форума - Аржентина - поиска за нея да бъде направено временно изключение от митата.

САЩ дадоха такава отстъпка на Канада и Мексико, въпреки че искат да предоговорят сключеното с тях Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА).

Преди срещата управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард каза, че световната икономика все повече се възстановява от кризата от 2007-2008 г., като се очаква растежът й да се ускори.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обаче предупреди, че неравенството се увеличава, и призова за структурни реформи с цел повишаване на икономическия растеж, отдаване на приоритет на заетостта и социалната система и намаляване на вредите за околната среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общините от ЕС от днес кандидатстват за финансиране на безжичен интернет
Общините от ЕС от днес кандидатстват за финансиране на безжичен интернет
​Германският канцлер Ангела Меркел посети Полша
​Германският канцлер Ангела Меркел посети Полша