НОВИНИ

​Германският канцлер Ангела Меркел посети Полша

Германският канцлер Ангела Меркел посети вчера Полша. Цел на посещението бе нормализиране на двустранните отношения.

bnt avatar logo
от БНТ
06:22, 20.03.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Ще направя всичко по силите си, за да осигуря "общ дневен ред" в Европа на Германия и Полша. Това каза германският канцлер Ангела Меркел след срещата си във Варшава с полския премиер Матеуш Моравецки. В същото време тя отбеляза, че това ще изисква деликатност и желание за компромис.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: В светлината на новите предизвикателства и заплахи вярвам, че можем да създадем заедно общи политики. Можем да развием общи политики по отношение на Африка и трябва да сме с обща позиция спрямо Русия и Китай.

Полският премиер приветства желанието на Германия за засилване на сътрудничеството в рамките на т. нар. Ваймарски триъгълник, който освен двете страни включва и Франция.

Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша: В контекста на разговорите тук мога да кажа, че има светлина в тунела и че ще бъде постигнато споразумение. Със сигурност е нужно разбирателство и за двете страни.

Отношенията между Германия и Полша са в ниска точка заради разногласия за миграционната политика и върховенството на закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финансовите министри на страните от Г-20 се срещнаха в Буенос Айрес
Финансовите министри на страните от Г-20 се срещнаха в Буенос Айрес
15 деца и две жени са убити при въздушен удар в Източна Гута
15 деца и две жени са убити при въздушен удар в Източна Гута