НОВИНИ

Фирмите, ангажирани със зимното почистване, трябва да са готови до 1 ноември

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи на пресконференция, че най-голямото предизвикателството през тази зима ще е за пътуващите по магистрала "Хемус" заради ремонтите, които ще продължават до края на идната пролет.

bnt avatar logo
от БТА
13:24, 24.10.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
фирмите ангажирани зимното почистване готови ноември

Министър Павлова обясни, че всички ремонти ще продължат, докато времето позволява, с изключение на работите в тунелите "Витиня" и "Ечемишка". При обилен сняг магистралата ще се затваря за почистване, като постоянно ще се отбиват тежкотоварните превозни средства по обходни пътища.

До 1 ноември всички фирми, ангажирани със зимното поддържане на пътищата, трябва да са привели техниката в готовност и да са осигурили необходимите химикали за обработката на пътищата. Министър Павлова информира, че са сключени договори за поддържане на пътищата за всички области. Необходимите машини за поддържането на пътищата през зимата са над 3000 и в момента се преоборудват от пътностроителни в поддържащи. Министърът съобщи, че се очаква през първите десет дни на ноември времето да се влоши.

Председателят на УС на агенцията "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров съобщи, че през следващата седмица ще има регионални междуведомствени срещи за проверка на готовността на техниката за посрещането на зимата. Той напомни, че зимното почистване през миналата година струваше над 60 млн. лева, а индикативният бюджет за тази дейност всяка година е около 65 млн. лева.

;

Министър Павлова отчете, че тази година са направени ремонти на над 650 километра пътищата от националната пътна мрежа с целево финансиране от държавния бюджет, правят се и ремонти на мостове, виадукти, тунели, малки и големи съоръжения. През 2016 г. са били инвестирани 400 млн. лева за ремонти, като от тази сума 70 на сто са с насочени за пътищата в Северна България и всяка година целево ще се насочват средства за подобни дейности в региона.

Най-голяма част от този дял от парите са били за ремонт на пътния участък Видин-Враца, сериозни инвестиции има в област Разград и в населените места около Разград, и в цяла Северна България, отбеляза министър Павлова. Тя обвърза тези инвестиции с продажбите на винетки, приходите от които брутно към 15 октомври са около 300 млн. лева. По статистика, оповестена от министъра, има увеличение в броя на продадените винетни стикери - до 15 октомври са продадени на 5,8 млн. броя, като седмичните стикери са над 2,2 млн., а месечните са 366 000 при 199 000 броя през 2015 година.

В отговор на въпрос министър Павлова съобщи, че промяна в цената на винетките няма да има, а след въвеждането на тол системата, което се очаква да стане през 2018 г., ще има различно ценообразуване на преминаването по пътищата, заради очакваната тол такса, която ще е на километър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избягало ему се подслони в кръчма
Избягало ему се подслони в кръчма
Самсунг предложи нова програма за размяна на Galaxy Note 7
Самсунг предложи нова програма за размяна на Galaxy Note 7