НОВИНИ

Франс Тимерманс ще се бори за поста на Жан-Клод Юнкер

Още един кандидат да наследи Жан-Клод Юнкер. Първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви желанието си да бъде водещ кандидат на Партията на европейските социалисти на евроизборите догодина. Във вътрешнопартийната надпревара той ще трябва да се състезава с колегата си еврокомисар от Словакия Марош Шефчович, който миналия месец също обяви, че иска да бъде водещ кандидат на ПЕС и да наследи Юнкер. Още подробности от Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:50, 11.10.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

В любимото си кафене в родния си град Херлен и с музиката на Брус Спрингстийн холандецът Франс Тимерманс заяви, че иска да бъде водещ кандидат на Партията на европейските социалисти. За да стане това възможно, той трябва да бъде избран за евродепутат в следващия ЕП. Затова Тимерманс ще оглави листата на холандската Партия на труда, която в момента е в опозиция в страната, а в Европарламента разполага с две места.

Франс Тимерманс, първи зам.-председател на ЕК: Бих искал през следващия мандат да бъда председател на Европейската комисия. За да стане това, бих искал да бъда водещият кандидат на социалдемократите в Европа. Надявам се да получа подкрепата на всички социалдемократически партии в Европа. Заедно ще направим една хубава и оптимистична кампания.

В ПЕС членуват 33 леви партии от Европа. Франс Тимерманс до сега е получил подкрепата на 10 от тях, а Марош Шевчович на 9. Все още не ясно кого ще подкрепят българските социалисти.

Кандидатът на ПЕС за наследник на Юнкер ще стане ясен в началото на декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още жертви на наводненията в Майорка
Още жертви на наводненията в Майорка
Скандал с пловдивската зала Колодрум след съмнения за измамна благотворителност
Скандал с пловдивската зала Колодрум след съмнения за измамна благотворителност