НОВИНИ

Франсоа Оланд ще предаде поста си на Еманюел Макрон в неделя

Настоящият президент на Франция Франсоа Оланд ще предаде поста си на новоизбрания Еманюел Макрон в неделя, в десет часа местно вереме. Днес Оланд събра за последно отиващия си кабинет в Елисейския дворец. Докато едни се разделят с властта, а други се готвят да я приемат, и победители, и победени трескаво търсят верния път за успех на предстоящите само след месец парламентарни избори.

bnt avatar logo
от БНТ
20:41, 10.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Последно заседание на правителството и след това последна официална реч на Франсоа Оланд като президент с приемника редом до него. Това стана в Люксембургската градина на церемония за отбелязване премахването на робството.

Франсоа Оланд, президент на Франция: Господин новоизбран президент, скъпи Емайнюел Макрон, радвам се, че сте тук на тази церемония. Пожелахте да участвате сякаш, за да демонстрирате желанието си да запазите дълга към паметта и да подготвите бъдещето.

Партията на Макрон държи и в кандидатдепутатските листи да запази имиджа на промяната и обяви, че бившият премиер социалист Манюел Валс не отговаря на критериите за тях.

От социалистическата партия започват процедура за изключването му, а техният неуспял кандидат президент Беноа Амон нарече преориентирането на Валс морален провал и обяви свой проект за възраждане на левицата.

Беноа Амон неуспял кандидат - президент на Социалистическата партия: На първи юли ще сложа начало на широко движение, насочено към гражданите с лява нагласа.

За парламента традиционната десница ще се бори с 60 на сто обновени листи и програма, по-мека от тази на президентския им кандидат Франсоа Фийон.

Надин Морано, партия "Републиканците": Господин Макрон беше избран волно или неволно благодарение на нас. Сега страната има нужда от правителствено мнозинство, ще се борим да спечелим парламентарните избори и да вземем абсолютно мнозинство.

След четвъртото място на Жан Люк Меланшон на първия тур на президентския вот радикалната левица също се готви за силно представяне в Националното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненските четвъртокласници не се притесниха от матурите
Варненските четвъртокласници не се притесниха от матурите
Отварят тунел Витиня до края на юни
Отварят тунел "Витиня" до края на юни