НОВИНИ

​Франция обещава откровен разговор между Макрон и Тръмп на обяд утре в Брюксел​

Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Доналд Тръмп ще водят много откровен разговор на утрешния работен обяд в Брюксел, който ще е първата им среща, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
20:41, 24.05.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
​франция обещава откровен разговор макрон тръмп обяд брюксел​

Макрон и Тръмп ще обсъдят започващата малко след техния обяд среща на върха на НАТО, срещата на върха на Г-7 в петък и събота в Таормина на остров Сицилия, регионалните кризи в Сирия, Украйна и Северна Корея, както и двустранни въпроси, по-специално икономически. "По всяка тема ще се постараем да сме много откровени и кратки", заяви френското президентство и отбеляза, че двамата лидери ще разполагат само с час и четвърт да обменят мнения.

По повод настояването на Тръмп европейците да споделят товара на финансирането на НАТО Париж отвърна, че това е стара тема и Макрон утре ще изтъкне, че европейците "са поемали и поемат отговорността си".
"За нас естествено няма никакво противопоставяне между НАТО и Европа на отбраната, а напротив, взаимна подкрепа", подчерта френското президентство.

"Ще се опитаме да придвижим и въпроса за климата", каза Елисейският дворец. Все още няма яснота дали правителството на Тръмп ще спазва Парижкото споразумение за борба с глобалното затопляне. Освен с Доналд Тръмп Еманюел Макрон ще се срещне утре и лидерите на Полша Анджей Дуда, на Белгия Шарл Мишел и на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Очаква се Макрон да обсъди с Ердоган съдбата на френския фотожурналист Матиас Депардон, който бе арестуван в Турция преди близо две седмици и започна гладна стачка в знак на протест срещу задържането си. Макрон ще се срещне и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с когото ще обсъди теми като работещите в друга страна членка граждани на ЕС, европейските стратегически инвестиции и борбата срещу дъмпинга преди срещата на върха на ЕС на 22 и 23 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Боил Банов: Нека държавниците по света имат уважение към историята
Министър Боил Банов: Нека държавниците по света имат уважение към историята
Парен локомотив докара в Пловдив личния вагон на цар Борис Трети
Парен локомотив докара в Пловдив личния вагон на цар Борис Трети