НОВИНИ

Френски журналист: Марин льо Пен ще спечели първия тур на изборите

Коментар на предизборната кампания във Франция, специално за "По света и у нас". Журналистът Катрин Грасие смята, че ситуацията във Франция е революционна, защото за първи път битката за президентския пост не е между левицата и десницата, а между системни и антисистемни кандидати. Прогнозата на Гарсие е, че най-вероятният победител на първия тур ще бъде Марин льо Пен, но кой ще стане президент на Франция е трудно да се каже.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:51, 21.03.2017
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Крайният национализъм начело на Франция - люлката на свобода, равенство, братство - да, днес тази вероятност е напълно възможна. Ако светът не спря да ни учудва с абсурдни избори като излизането на Великобритания от Европейския съюз или Америка в ръцете на Доналд Тръмп - то явно и Франция не прави изключение.

- Може ли на първи тур да имаме един сигурен кандидат?

Катрин Грасие - журналистка: "Марин льо Пен. Това е ужасно! Но наистина мисля, че тя ще бъде избрана на първи тур. Това ще покаже в каква степен французите са се "льопенизирали". През 2002 г. баща й Жан-Мари Льо Пен достигна до втори тур и всички бяхме шокирани. Имаше огромни протести с повече от милион французи на улицата. А към днешна дата обществото няма проблем да приеме, че крайна националистка може да достигне до втори тур, въпреки че ситуацията е същата".

Причината крайният национализъм да е все по-симпатичен във Франция и като цяло в Европа е самата Европа, смята Катрин Грасие. Разказва ми, че гневът на французите е достигнал връхна точка - гняв срещу елитите и политиците, обхванал всички социални класи.

Катрин Грасие: "Писна им от тази Европа, която е под властта на лобистите и смятам, че вече всички си дават сметка за това. В тази връзка хората гласуват за кандидатите, които казват стоп на тази Европа, а Марин льо Пен просто го формулира най-добре".
;

Въпреки че Марин льо Пен е сочена за фаворит на първи тур, победата на Макрон на втори е най-вероятната хипотеза. Характерно за тези френски избори е пълната им непредвидимост. Досега социолозите повсеместно сгрешиха във всички сондажи за вътрешнопартийния вот.

Катрин Грасие: "Ако изберем Макрон, което със сигурност ще бъде по-добре от Марин льо Пен - няма ли това да налее вода в мелницата именно на льо Пен за президетските избори след 5 години през 2020 г? Това е въпросът. Все пак социалистите докараха Марин льо Пен до портите на властта. Точно както Барак Обама проправи пътя на Доналд Тръмп".

Когато питам Катрин направо кой ще спечели президентските избори във Франция, тя отговаря честно - този, който знае отговора трябва да е голям умник. Просто защото тези избори са нетрадиционни и прагматични - избори за сигурност и национална идентичност в свят, с чиято глобализация явно не се справяме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ: За последната година няма внос на бразилско месо за българския пазар
БАБХ: За последната година няма внос на бразилско месо за българския пазар
Огнище на Нюкасълска болест в Рудозем
Огнище на Нюкасълска болест в Рудозем