НОВИНИ

Фридрих Мерц - кандидатът за председател на най-влиятелната партия в Европа

Напрежението при германските консерватори се засилва. Борбата за лидерския пост след Ангела Меркел започна. Първи пред журналистите в Берлин застана днес един от най-сериозните кандидати - бившият председател на парламентарната група в Бундестага Фридрих Мерц. Той се представи като проевропеец и привърженик на трансатлантическото сътрудничество, но и застъпник за национална идентичност.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:14, 31.10.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Огромен журналистически интерес към човека, който отдавна не е политически активен. Фридрих Мерц представи официално намерението си да наследи Ангела Меркел на председателския пост. 16 години, след като тя го изтласка от парламентарната група. Сега се връща не като реваншист, а като обновител.

Фридрих Мерц, кандидат за лидер на ХДС: Според мен Ангела Меркел заслужава голямо уважение за годините като лидер на партията. Няма да е изненада, че не съм бил съгласен с всичко през това време. Тя взе тежко, но правилно решение, да не се кандидатира на конгреса през декември. Това дава възможност за обновление.
;

Мерц иска да спечели отново за згубените избиратели. Той се позиционира срещу „Алтернатива за Германия" и „Лявата партия", създадена от наследници на управляващите в бившата ГДР. Като предизвикателства определя глобализацията, дигитализацията, миграцията и защитата на климата.

Фридрих Мерц, кандидат за лидер на ХДС: Трябва да говорим за бъдещето на ЕС и знам, че най-важното през следващите години е да предпазим еврозоната от разцепвани.

След като заради Меркел решава да напусне политиката, Мерц отива в бизнеса. Последното му работно място е в надзорния съвет на „Блекрок" - една от най-големите инвестиционни компании в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева​: Разчитаме на Азербайджан за диверсификация на доставките на газ
Захариева​: Разчитаме на Азербайджан за диверсификация на доставките на газ
​Прокуратурата повдигна три обвинения на убиеца от кв. Надежда
​Прокуратурата повдигна три обвинения на убиеца от кв. "Надежда"