НОВИНИ

"Галъп": 75% одобряват избора на Огнян Герджиков за премиер

Българските избиратели масово оценяват положително първите десет дни от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Това сочи експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл", проведен в първите дни на февруари сред 803 души в цялата страна.

bnt avatar logo
от БНТ
18:49, 02.02.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

В същото време 78% от избирателите нямат съмнение в евроатлантическата ориентация на Румен Радев, а едва 12% са на обратното мнение. Най-вероятно за това е помогнало първото му посещение в Брюксел и срещите на върха на НАТО, смятат социолозите.

Три четвърти от запитаните одобряват избора на Огнян Герджиков за премиер, като 59% го възприемат като независим от конкретна партия. На обратното становище са 30%.

;

Оценката на управлението на ГЕРБ по време на двата незавършени мандата е поляризирана: 35% отчитат напредък в страната, но точно толкова избиратели са на обратното мнение. Като „застой" определят тези години 27%.

Инициираните от Корнелия Нинова промени в устава на най-старата партия срещат подкрепа в обществото. 47% я определят като политик с ярки лидерски качества. Две трети от всички избиратели одобряват ограничения брой на депутатските мандати и прекия избор на председател на партията.

Обединените патриоти са най-приеманият участник в следващата изпълнителна власт. Двете основни политически партии ГЕРБ и БСП са в относителен паритет помежду си и са далеч под възможностите да управляват самостоятелно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Порожанов: Общественото доверие към ДФ Земеделие не е ниско
Румен Порожанов: Общественото доверие към ДФ "Земеделие" не е ниско
Свидетел - клошар, с нова версия за пожара на складовете
Свидетел - клошар, с нова версия за пожара на складовете