НОВИНИ

Германия и Франция с предложения за подсилване на НАТО

Съвет на мъдреците или експертна група да обсъжда стратегическите въпроси в НАТО - това предлагат Германия и Франция отделно една от друга. Целта: да бъде подсилен Северноатлантическият алианс, на фона на критики за способностите и ролята на организацията. Лидерската среща на върха в Лондон през декември ще трябва да реши накъде ще се развива НАТО.

Александър Марков
от Александър Марков Владимир Богдански
08:54, 21.11.2019
Чете се за: 01:58 мин.
По света

Темата за единството в Алианса измести всички останали въпроси от Срещата на външните министри. Какво предлагат Франция и Германия?

Дни преди Срещата на върха на НАТО в Лондон външните министри на страните членки обсъждаха в Брюксел именно темата за единството. След думите на френския президент Макрон, че НАТО е в мозъчна смърт и след констатацията на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, че НАТО може да се превърне в отживелица, ако не се промени, Франция и Германия издигнаха късно снощи две интересни инициативи, независимо една от друга.

Германия предлага съвет от експерти да обсъжда стратегическите въпроси пред Алианса, а Франция - съвет на мъдреци, съставен от политически фигури. И двете предложения целят да сплотят 29-те, сред които личат все повече пробойни и пукнатини: по въпроса за турската операция в Сирия и купуването на руско въоръжение, американското изтегляне от Сирия и интересните напоследък отношения с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг доста предпазливо отказа да влиза в детайли за германското и френското предложение. Но не пропусна да заяви отново, че НАТО е по-обединен от всякога - с повече учения, войници и средства за отбрана.

Външният министър на България Екатерина Захариева, която представлява страната ни в Северноатлантическия съвет, беше категорична, че НАТО не е в мозъчна смърт. Външният ни министър допълни, че НАТО е основният фактор, който гарантира националната ни сигурност и това е извън всякакво съмнение.

НАТО трябва да бъде съхранен, а не разрушен - около тази позиция се обединиха външните министри на Алианса.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Аз считам, че НАТО не е в мозъчна смърт. Сигурността на Европа е пряко свързана с НАТО и съответно със САЩ. Неслучайно толкова внимание се отделя на споделената отговорност. Всеки трябва да носи своята отговорност.

Повечето съюзници в НАТО обаче остро критикуваха френския президент Еманюел Макрон за позицията му, че САЩ и европейските страни членки трудно се е координират.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Има разногласия между съюзниците - по въпроси като търговията, климатичните промени, ядрената сделка с Иран и ситуацията в Североизточна Сирия. Но трябва да останем обединени. Приветствам всички усилия за подсилване на европейския стълб на НАТО. Но не като алтернатива на НАТО, а като допълнение към НАТО. Всеки опит да разделим Европа от Америка, отслабва не само НАТО, но и Америка.

Остри сигнали обаче идват и от Съединените щати, чийто държавен секретар заяви, че НАТО трябва да се промени или рискува да се превърне в отживелица.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Очаквам с нетърпение срещата на лидерите през декември. Вярвам, че ще подготвим условията за лидерската среща, която ще продължи да движи напред изключително важната роля на НАТО.

До Лондон, а и вероятно след него, Германия и Франция ще търсят начини да вдъхнат нов живот на Алианса: чрез съвет на мъдреците или експертен екип, който да обсъжда стратегически въпроси пред 29-те.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Първо, всички съюзници изразиха силна подкрепа към НАТО и важността на трансатлантическото единство. Предложението на министър Хайко Маас получи позитивна оценка на много съюзници, то има стойност и ще го обсъдим в навечерието на предстоящата среща на лидерите.

Какво ще решат лидерите - ще стане ясно в началото на декември.

По отношение на Черно море днес министрите ще препотвърдят вече приетия през април пакет - за повече учения, с повече военни и по-засилено присъствие на НАТО. Преди седмица четири съюзнически кораба, включително българският "Шквал", акостираха в украинското пристанище Одеса за съвместни учения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хампарцумян: В средата на декември ще има повишение на някои от банковите такси
Хампарцумян: В средата на декември ще има повишение на някои от банковите такси
Има ли лекарска грешка при случая с починалото дете в София
Има ли лекарска грешка при случая с починалото дете в София