НОВИНИ

Германски съд постанови Карлес Пучдемон да бъде освободен под съдебен надзор

Германски съд обяви тази вечер, че бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон може да бъде освободен под съдебен надзор при определени условия и смята, че евентуална екстрадиция в Испания може да се осъществи само с мотив злоупотреба с държавни средства, а не бунт, както настоява Мадрид, предаде Франс прес. Пучдемон беше арестуван на влизане в Германия миналия месец по силата на издадена от испанските власти заповед за задържането му, припомня Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
22:10, 05.04.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
германски съд постанови карлес пучдемон освободен съдебен надзор

Компетентният съд в провинция Шлезвиг-Холщайн определи гаранция от 75 000 евро за освобождаването на Пучдемон. Съдът отбеляза, че обвинението в бунт, повдигнато срещу него в Испания, не е криминално престъпление в Германия, а компонентът "насилие", който би оправдал обвинение в държавна измяна, също липсва. Процедурата за решаване дали да бъде екстрадиран по обвиненията в корупция обаче ще продължи, заяви съдът.

Единствено обвиненията за злоупотреба с държавни средства във връзка с организирането на референдума за независимост на Каталуния през октомври могат да представляват мотив за екстрадирането на Пучдемон в Испания, но те сами по себе си не оправдават оставането му в ареста, подчерта съдът.

Испанското правителства заяви, че уважава решението на германски съд, който днес отхвърли искането за екстрадиция на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон на основание бунт, предаде Ройтерс. "Правителството никога не дава мнение по съдебни решения, особено ако става въпрос за съдебни решения, взети в друга държава. То винаги ги спазва, независимо дали ги одобрява или не", каза правителствена говорителка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актьорското семейство Силвия Лулчева и Васил Бинев гостува в Извън играта
Актьорското семейство Силвия Лулчева и Васил Бинев гостува в "Извън играта"
Четирима души са загинали при стрелба в университета в турския град Есхишехир
Четирима души са загинали при стрелба в университета в турския град Есхишехир