НОВИНИ

В Бразилия се решава съдбата на президента Дилма Русеф

Долната камара на бразилския парламент гласува за отстраняване на президента Дилма Русеф, на фона на демонстрации против нея и такива в нейна подкрепа. Процедурата е задействана, след като вчера Върховният съд отхвърли жалбата на правителството за нейното спиране.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:35, 17.04.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
бразилия решава съдбата президента дилма русеф

Ако 342-ма от общо 513 депутати гласуват за отстраняване, въпросът отива в Сената. Бразилски медии предричат такова развитие на нещата.

Днес отрано много бразилци се готвеха за протести - "за" и "против" отстраняването на президента Дилма Русеф. Полицията предвиди извънредни мерки за сигурност в столицата Бразилия и в мегаполисите Рио де Жанейро и Сао Паулу.

Обстановката в Конгреса се нажежава от петък, когато започнаха бурни дебати. Във видеообращение към нацията Дилма Русеф нарече искането за отстраняване "най-голямото мошеничество" в историята на страната.

В същото време тя и нейният ментор, бившият президент Лула да Силва, са лобирали усилено в нейна подкрепа сред депутати и политици, съобщават бразилски медии.

Противниците на Дилма Русеф твърдят, че президентската администрация е нарушавала данъчните закони. Правителството е манипулирало бюджетните данни, за да спечели публична подкрепа. Самата Русеф не е обвинена за корупция, докато над 300 от конгресмените, които могат да гласуват за нейното отстраняване, са разследвани за корупция и измами.

Над 60 процента от участвалите в допитване искат Русеф да бъде свалена от поста, но мнозина я подкрепят. Сътресенията разкриват дълбокото разделение сред бразилците на фона на тежката икономическа рецесия. Остават по-малко от 4 месеца до началото на Олимпийските игри, на които Бразилия е домакин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН: Броят на бежанците от Афганистан е по-голям от този на завръщащите се
ООН: Броят на бежанците от Афганистан е по-голям от този на завръщащите се
Няма сделката по замразяване на цените на петрола в Доха
Няма сделката по замразяване на цените на петрола в Доха