НОВИНИ

Глобална конференция за Сирия в Лондон

Лидери на 70 държави от целия свят, международни организации и институции се събират на конференция в Лондон, на която ще се опитат да съберат пари в помощ на пострадалите от войната в Сирия. България е представена от премиера Бойко Борисов.

Владислав Велев
от Владислав Велев
10:47, 04.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Великобритания, Германия, Кувейт, Норвегия и ООН са организатори на конференцията, която събира много лидери и шефове на международни организации, сред които Международния валутен фонд, Европейския съюз, Ислямската банка за развитие. Целта е да се съберат още пари за облекчаване положението на засегнатите от войната в Сирия.

Очаква се участниците в събитието да се ангажират с осигуряване на образование за всички деца на бежанци и на децата от приемащите страни до края на следващата учебна година. Ще се търсят начини за създаване на нови работни места за бежанците в съседните на конфликта страни, ще се направи опит за осигуряване на по-добри здравни грижи и образование в Сирия. Организаторите на конференцията искат и да се окаже международно влияние да се спре насилието върху пострадалите от войната и да се спазват международните хуманитарни закони.

Конференцията няма да спре войната, но сега е моментът лидерите да покажат, че стоят зад 13.5 милиона сирийци, които имат нужда от помощ в страната си и зад над 4.5 милиона бежанци. Анализатори припомнят, че е по-евтино да се осигурят по-добри условия на бежанците близо до Сирия, отколкото те да търсят спасение в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Извънредно положение заради вируса Зика във Флорида
Извънредно положение заради вируса Зика във Флорида
Вижте какво ядат в Космоса
Вижте какво ядат в Космоса