НОВИНИ

Горският пристига в бял панталон

В бял панталон, в късо сако на точки и бяла блузка под него помощник- държавният секретар на съединените щати Виктория Нюланд прекара няколко часа в македонската столица Скопие. Малко, но достатъчно да се види с когото трябва, да каже на някого каквото е нужно и да даде ясен знак, че това, което препоръча, трябва да бъде изпълнено. Край Вардар „гърмящата уста” на американската дипломация, както някои си позволяват иронично да наричат Нюланд, пристигна от Варшава, където участва във форума на върха на НАТО и след като си свърши набързо работата, отпътува за съседна Прищина.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
22:29, 14.07.2016
Чете се за: 02:21 мин.
Истории
горският пристига бял панталон

В Скопие Нюланд изпълни две основни задачи - първата, да каже на местните лидери, че тази работа с членството на Македония в НАТО няма да стане, ако те, Груевски, Заев или който и друг да е, изтъкват като основа и единствена причина за липсата на покана за членство ветото, което съседна Гърция налага заради името.

Сега към това изискване, което все повече отива на заден план, се поставят и принципни условия като върховенство на закона, владеене на правото, задълбочаване на демокрацията, борба с корупцията. Тъмни петна върху македонското политическо битие, за които говорим много отдавна, но които местните колеги край Вардар предпочитат да пренебрегват.

Гърция е виновна за това, че не сме в НАТО или в ЕС, и това си е! Абе, хора, приятели, я си вижте правосъдието, я си вижте скандалните нива на корупцията по високите етажи на властта, я си вижте дълбокия и системен дефицит на демокрация, пък тогава говорете. Трябваше да дойде кризата с подслушаните разговори, трябваше да избухне „Шарената революция” по улици и площади, та да се запитате какво всъщност става. Е, сега и от НАТО ви казват, че така членството ви в алианса няма да се случи. Или правите реформи, и разбира се, си решавате спора за името с Атина, или си стоите там, където вече толкова години чакате - на края на пейката, докато други кандидати, уж далече по-неподготвени от вас, вече са вътре. Това е положението.

Втората задача, която Нюланд изпълни бе да получи обещанието на лидерите на четирите основни политически парламентарни партии, че няма повече да си правят номера и че ще седнат на масата за преговори да търсят изход от кризата. С тон, който не търпи възражения Нюланд заяви на четиримата, че най-прекият път за изход от кризата са извънредни – свободни и честни, избори, организирани от служебен кабинет, укрепване на съдебната система, продължаване на реформите.

Освен с тях американската дипломатка се видя и с председателката на Специалната прокуратура Катица Янева за да й каже, че Вашингтон стои зад нея и зад екипа й, както поприказва и с представителите на неправителствените и граждански обединения, които пък са в основата на масовия протест под името „Шарена революция”, който вече повече три месеца залива Македония.

И - о, чудо! Онези четиримата, които толкова дълго влачеха процеса на организация на изборите, пък и на два пъти ги отлагаха, които бяха на път да провалят миналогодишните юлски договорености от Пържино, изведнъж решиха, че тъкмо Пържино е добра основа за изход от тежката политическа и обществена ситуация в страната. Да оставим на страна лицемерието, с което - ако се вярва на македонските медии, всеки от тях се е опитвал пред американската гостенка да снеме каквато и да е вина от себе си и да я хвърли на отсрещната страна.

Някои опозиционни сайтове, например, информираха, че Нюланд, вярна на безцеремонния си подход, отрязала лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, като му била казала да не й губи скъпоценното време, което и без това е малко, с някакви свои идеи за излизане от ситуацията в страната. Колко това е вярно, не мога да гарантирам, защото винаги имам едно на ум, цитирайки подобни сайтове, при това македонски.

Но изведнъж се оказа, че четиримата партийни лидери и техните екипи могат да разговарят нормално, тъкмо в резиденцията на посланика на ЕС в Скопие, в квартал Пържино, че могат да търсят - и да намират някакви решения за спорните въпроси с избирателния списък, с медийния закон, със състава на служебния кабинет, с работата на Специалната прокуратура, пък и с други проблеми. Не знам дали допълнителна причина за това бързане не е и фактът, че страната навлиза в активния летен отпускарски сезон, който за македонците е истинска светиня, та изведнъж се разбързаха, за да не пропуснат уговорените и вече платени почивки тук и там.

Сигурно и това оказва влияние, но при отпътуването си Виктория Нюланд бе видимо оптимистично настроена за изхода от кризата в Македония, макар че даде да се разбере, че „това е процес”, значи, ще продължава дълго.

И, представете си - вече два дни Нюланд не е в Скопие, а работите, макар и трудно, вървят. Дори има прогноза, че до края на тази седмица датата на изборите ще бъде обявена и македонците спокойно вече ще могат да тръгнат по туристическите летни дестинации.

Пък нека някой да ми оспорва, когато говоря, че Горският наистина ще дойде в Скопие, макар и не облечен в лесничейска куртка, а в бял панталон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама младежи са изчезнали във водите на Дунав край Русе
Двама младежи са изчезнали във водите на Дунав край Русе
Държавните горски предприятия започват да изкупуват малки частни гори
Държавните горски предприятия започват да изкупуват малки частни гори