НОВИНИ

Град Тараклия в Молдова отбелязва 205 години от основаването си

На 6 май се отбелязва 205-ата годишнина от основаването на молдовския град Тараклия, в който живеят предимно българи. Ръководството на града, културно-обществени и образователни институции подготвиха празнична програма. Освен традиционната литургия в църквата "Свети Георгий Победоносец", тараклийци ще видят концерти, фотоизложбата "Народно възраждане", флашмоба "Моят любим град", футболен мач и други мероприятия, специално организирани за празника на града. Вечерното небе над Тараклия ще се озари от празничната заря.

град тараклия молдова отбелязва 205 години основаването
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 06.05.2018
Чете се за: 01:24 мин.
По света

С поздравителен адрес към жителите се обърна кметът на град Тараклия Сергей Филипов.

"Уважаеми тараклийци! Днес отбелязваме 205-годишнината от основаването на любимата ни малка родина! Тараклия не е голям град, но с една общност. Ние сме част от душата на Молдова, със своето уникално лице, колорит и традиции. Искрено поздравявам с годишнината всички, които са родени и израснали тук, които дойдоха тук, за да построят и развият бъдещия град, които го избраха за място, където човек може да живее и да посрещне старостта!

Денят на града традиционно е едно от най-обичаните от жителите и гостите събитие, което се чака, към което те стриктно се подготвят. Това е празник, който обединява всички граждани. Всеки ден, вие, скъпи сънародници, давате част от себе си, сърцата и душата си за благосъстоянието на родния ни град.

Радвам се, че имайки зад раменете си не леко историческо минало и установените традиции на гостоприемство, добросъседство, щедрост и сърдечност, градът не спира до там. Той става по-красив, модерен и привлекателен. Както във всеки друг град в света, имаме достатъчно проблеми. Но вече има нещо в чертите на Тараклия, което позволява с гордост да се каже: "Аз съм Тараклиец!". Нашият град адекватно отговаря на съвременните предизвикателства! И ние - всички заедно - сме в състояние да създадем такива условия, че нашите деца и внуци да живеят щастливо. И аз се обръщам към младите хора на града с призива: "Мечтайте! Стремете се! Постигайте! ", се казва в обръщението на кмета.

"С това мото, градът ни растеше през цялата си история: и в края на 20-ти век, когато малко селище се превърна в град с нови предприятия, жилищни сгради, детски градини и училища, и през последните две десетилетия, когато градът ни стана университетски и културен център на българите в Молдова, и през последните няколко години, когато цялата социална инфраструктура интензивно се рехабилитира, отворено е консулството на България, се изграждат съвременни държавни институции и търговски съоръжения.

Този лозунг е актуален и днес. Всеки грандиозен проект в нашия град започва с мечта. И се реализира от мечтатели, чието желание и готовност да реализират идеята им позволи да преодолеят всички трудности и да постигнат своите цели.

В тази упоритост, трудолюбие, целенасоченост е същността на тараклийския характер. Защото нашият град ни е скъп!

Уважаеми Тараклийци, благодаря на всеки от вас за всичко, което сте направили и правите за родния си град. Пожелавам на всяко семейство успех, щастие и благополучие! Честит празник, любим град!", поздрави жителите на град Тараклия кметът Сергей Филипов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов честити Гергьовден от Атон
Премиерът Бойко Борисов честити Гергьовден от Атон
Честит Гергьовден!
Честит Гергьовден!