НОВИНИ

Гранични полицаи са неутрализирали престъпна група за трафик на хора

Служители на "Гранична полиция" са неутрализирали престъпна група, организирала трафик на хора с цел сексуална експлоатация към Франция, съобщиха от пресцентъра на МВР.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:45, 12.02.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
гранични полицаи неутрализирали престъпна група трафик хора

Гранични полицаи и двама служители от съдебната полиция на град Марсилия са извършили полицейска операция в Русе, София, Силистра и Монтана. Задържан с европейска заповед за арест е организаторът на трафика на хора К. Ф./36 г./ от Русе. Паралелно с действията на българска територия, в района на Марсилия полицейски служители са задържали и две жени - Г. Р. /33 г./ и Д. М. /22 г./, основни съучастници на К. Ф., посочват от МВР.

Граничните полицаи са започнали работа по случая през юни миналата година. Тогава те са получили първата оперативна информация за група от района на Русе, която извършва трафик на жени с цел сексуална експлоатация от България за страни от Западна Европа, основно за Марсилия във Франция. Установени са главният организатор на трафика К. Ф./36 г./ от Русе и негови съучастници, както и седем от жертвите - пълнолетни български гражданки. По системите за бързи парични преводи, от Марсилия и други градове в страни от Западна Европа на името на К. Ф. и негови съучастници са изпратени повече от 200 хиляди евро, придобити от експлоатацията на жертвите на трафика, посочват от МВР. Г. Р. и Д. М. са събирали парите от сексуално експлоатираните жени в Марсилия и са ги превеждали на организаторите на престъпната дейност.

През октомври 2015 г. материалите по случая са докладвани в прокуратурата на Марсилия, където е започнато разследване. През декември 2015 г. съдия-следователят по случая е изготвил молба за правна помощ, която е изпратена в България.

При полицейската операция в България са извършени процесуално-следствени действия обиск, претърсване и изземване. Иззети са и са прибавени към материалите по делото документи за извършени парични преводи, хардуер от компютърна конфигурация, мобилни апарати, златни накити. Разпитани са 15 души, пострадали от трафика и свидетели на престъпната дейност.

К.Ф. е предаден на Окръжната прокуратура в Русе за започване на производство по екстрадиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Индипендънт спира да излиза на хартия - минава изцяло онлайн
"Индипендънт" спира да излиза на хартия - минава изцяло онлайн
ЕК е загрижена от блокадата на българско-гръцката граница
ЕК е загрижена от блокадата на българско-гръцката граница