НОВИНИ

Край на спасителната програма за Гърция

Гърция излезе успешно от последната спасителна програма, договорена преди три години. Целта беше да се преодолеят последиците от дълговата криза в страната.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:41, 20.08.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Гърция официално си стъпи на краката, обяви председателят на Еврогрупата Мариу Сентену. Атина договори спасителната програма с международните си кредитори - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд и за осем години получи милиарди евро в замяна на строги икономии и реформи.

Много от гърците обаче не са особено въодушевени от новината за края на спасителната програма. Собственичка на магазин за бижута е скептична за бъдещето.

Параскеви Колиамби, майстор на сребърни бижута: Лично аз не виждам надежда за следващите години. Всичко ми се струва в черни краски.

Един от всеки петима гърци все още е без работа, а обезщетенията са скромни. Средният доход е паднал с повече от една трета, докато данъците са се увеличили. Все пак някои очакват и по-добри дни.

Трифонас Гергис, учител: Мисля, че са взети мерки, за които ние ще плащаме през следващите години. Но вярваме в нещо по-добро. Надеждата остава.

Анализаторите смятат, че нищо няма да се промени веднага след 21 август по отношение на кредитния рейтинг на Гърция. Усилията ще трябва да продължат, за да може пазарите отново да отворят вратите си за страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Потърпевши от фалита на Олимпик на протест пред КФН
​Потърпевши от фалита на "Олимпик" на протест пред КФН
Взривиха банкомат в Казанлък
Взривиха банкомат в Казанлък