НОВИНИ

Гърция под мигрантски натиск: разкриха още четири лагера край Идомени

Гърция потъва под мигрантския натиск. Над 30 хиляди са мигрантите, блокирани в южната ни съседка, почти половината от тях се намират на около 100 километра от нашата граница. Македония днес затегна още повече пропускателния режим и вече не допуска сирийци и иракчани от градове, в които не се водят сражения. Утре на извънредна среща на върха Атина ще поиска разселване на мигранти в други европейски държави.

Александър Марков
от Александър Марков
19:56, 06.03.2016
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Само в Идомени са блокирани вече близо 14 хиляди души. В опит да тушират напрежението гръцките власти създадоха нови четири лагера край Идомени. Два са в близост, един е в Солун, друг е в Кавала. Тези четири лагера са с капацитет от по 2000 души, но не са достатъчни. Те са построени от армията и затова продължават да бъдат под тяхна охрана. Различават се от лагера в Идомени по това, че в тях бежанците могат да кандидатстват за бежански статут. Въпреки рестриктивния достъп и забраната за снимки специалният ни пратеник Александър Марков успя да снима лагера в Хърсово, Неа Кавала и да се прехвърли от другата страна на границата, където е Гевгелия.

3 са допълнителните лагери край Идомени, които гръцките власти разкриха. Хърсово е на 90 км от българската граница. Бежанците излизат свободно до близкото село. Условията не са идеални, но са по-добри от Идомени.

Мохамед: От 4 дни сме тук. Границата е затворена, не можем да продължим. Бях в Идомени. Тук в лагера е добре. В лагера има над 500 души. Искам да отида в Швеция.

Условията в лагера са добри. Но сме много изморени.

Около 1000 души има в лагера. Условията в лагера не са добри. Отношението към е нас е добро, но не и условията. През нощта е много студено. Има храна.

Вторият лагер е край село Неа Кавала. Има настанени две хиляди дзуши, но постоянно пристигат още и още. Ако не бъдат настанени тук, бежанците поемат нови 15 км нагоре до Идомени.

Лагерът е лош. Храната е зле. Не ми харесва, ядем само макарони. Имам палатка, в която сме 14 души.
Храната е зле, има паяци.... Спим... Спите на земята?

Другият лагер е Додулари, на изхода на Солун. Малцината избрани, които успяват все пак да преминат в Македония, биват задържани в нов регистрационен център.


;

В регистрационния център Виноюг бежанците, влизащи от Гърция, биват задържани и регистрирани. Проблемът е, че през последните дни Македония пропуска малки групи от по 50-250 души.

Македония, обаче, въведе допълнителни рестрикции спрямо бежанците. Приема само сирийци от Алепо, а не от градовете, в които не се водят сражения. Страната обяви, че ще изпълнява напълно всички решения, взети от ЕС по отношение на бежанската криза.

Фатмир Бесими - вицепремиер на Македония: За нас е много важно да има солидна координация между държавите в региона и Европейския съюз, за да бъдат изпълнение успешно решението, които ще бъдат договорени. Единствената цел е да окажем хуманитарна помощ на хората, но в съответствие с законовите процедури. Но, както всички знаете, Македония е само малка част от този процес.

Гевгелия няма нищо общо с града от преди няколко месеца. На бежанците не им е позволено да излизат от лагера. Затова е градът е празен и по-спокоен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кавала очаква още два кораба с мигранти
Кавала очаква още два кораба с мигранти
Исторически триумф на Радослав Янков в сноуборда
Исторически триумф на Радослав Янков в сноуборда