НОВИНИ

Затварят Балканския път на бежанците

Утре Европейският съюз се събира на поредна извънредна среща, посветена на мигрантската криза. На форума ще присъства и турският премиер Ахмет Давутоглу. Ден преди заседанието австрийският вестник "Дер Щандарт" разкри таен документ с радикален план за разрешаване на бежанската криза, който предвижда пълно закриване на т.нар. Балкански маршрут.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:02, 06.03.2016 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Австрийският вестник "Дер Щандарт" публикува днес чернова на заключенията, които се очаква да бъдат приети утре. Най-важното Балканският път на миграните ще бъде закрит моментално, предаде кореспондентът на БНТ в Брюксел Владислав Велев.

Гърция ще получи каквато и да е необходима помощ, за да създаде веднага 50 хиляди места за подслоняване на вече пристигналите там мигранти. Тези, които не отговарят на изискванията за бежанци, няма да бъдат допускани по-нататък в Европейския съюз, а ще бъдат връщани обратно в Турция.

Очаква се лидерите да се договорят и за задължително начало на плана за разселване и това да стане на следващия съвет на 16 март.

Гърция като страната с най-голям мигрантски натиск също има очаквания.

Алексис Ципрас - премиер на Гърция: Тъй като граничния пункт "Идомени" е затворен за бежанци, а притокът от островите, от Турция, не спира, трябва да е напълно ясно, че незабавно трябва да започне процес на разселване на мигранти от нашата страна в други държави от Европейския съюз. Точно това ще искаме утре на извънредната среща на върха.

На утрешната среща се очаква да бъде одобрена финансова помощ за Турция на стойност 3 млрд. евро и да бъде поощрен пътят на Турция към облекчаване на визовия режим с Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани спряха разрушаването на архитектурен шедьовър в Пловдив
Граждани спряха разрушаването на архитектурен шедьовър в Пловдив
Бившата първа дама Нанси Рейгън почина на 94
Бившата първа дама Нанси Рейгън почина на 94