НОВИНИ

Гърция ще разгледа молбите за убежище на турските пилоти

Процедура по разглеждане на молбите за убежище на 8-те турски военни, които кацнаха в гръцкия град Александруполис след опита за преврат в Турция започва днес. Темата с иска за предаването им на турските власти се изостри особено след намеците, че би могла да повлияе на споразумението по отношение на връщането на бежанците, преминали незаконно в Гърция.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
12:54, 19.08.2016
Чете се за: 01:37 мин.
По света

Днес започна изслушването на осемте военни пилоти пред комисията по миграция. На изслушването присъстват само техните адвокати. Версията, която те поддържат е идентична с тази пред съда в Александруполис. Не са участвали в опита за преврат и ако бъдат екстадирани в Турция няма да получат справедлив процес. Съдбата им зависи от това дали ще убедят комисията, че действително не са извършили престъпление и животът им бе поставен на риск.

След като съдът в Александруполис ги осъди на два месеца условна присъда за незаконно влизане, формално тук стартира и процедурата по екстрадиране. Тя обаче е блокирана от иска за убежище. Днес официално вече прокуратурата от Истанбул иска тяхното връщане на базата на тежки обвинения за участието им в опита за преврат. Срещу тях има обвинение, но няма присъда от турски съд. Това подчертават тука адвокатите. За сега всичко е в ръцете на Агенцията по даване на статут за политическо убежище.

Турските пилоти са в полицията в Атина под охрана, въпреки че можеха да бъдат освободени след решението на съда , но те отказаха, защото се страхуват за живота си. Според адвокатите много малка е вероятността да бъдат върнати в Турция. А и те самите заявиха, че ако Гърция откаже убежище, ще поискат от друга европейска страна. А по отношение на настроенията - гърците имат доверие на правосъдието тук и смятат, че ако се докаже участието им в стрелба срещу мирни граждани, трябва да бъдат осъдени строго. Но ако това са само обвинения за да ги екстрадират, те имат право на политическо убежище. Така че се очаква решението на комисията.

;

А що се отнася до мигрантския натиск и броя на пристигащите, ако сравняваме с миналата година, когато тук пристигаха по хиляда и повече на ден, сега нещата са в пъти по-малко. Но вече има ежедневно пристигащи лодки от турския бряг, като мигрантите и бежанците не надвишават повече от двеста човека на ден. Видимо се показва с това, че Турция за сега спира натиска, но не се знае до кога. Целта естествено на Анкара не е да упражни натиск върху Атина,а да притисне Брюксел.

Гърция просто е междинна зона, където на островите вече нещата са на краен предел и няма условия за приемане на повече мигранти. Например на остров Крит реагираха всички и то само при информацията и то непотвърдена, че Германия ще върне 3000 души и то в лагер на острова. И за да блокира напрежението на Крит, извънредно министърът по миграцията Музала заяви, че няма такова споразумение с Германия, че няма да прехвърлят от други острови в Крит, защото там просто ще убият туризма.

Но да подчертая нещо много важно - че гърците тук, те не са нагативно настроени към бежанците. Например хиляди са доброволците, които помагат организирано. Тук дори няма и настроение срещу това, че повечето от влезлите в Гърция са с друга религия. За гърците това са хора, бягащи от война. Но и от друга страна тук няма крайни прояви от страна на мигрантите и бежанците. Затова засега се запазва това равновесие и хуманно отношение към всички, които търсят убежище в Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстранено е запушването на главния колектор за отпадни води в Самоков
Отстранено е запушването на главния колектор за отпадни води в Самоков
Гумено пате обра овациите по време на фрегата
Гумено пате обра овациите по време на фрегата