НОВИНИ

​Гръцките власти заловиха кораб с товар от материали за експлозиви​

Гръцките власти са заловили кораб, плаващ за Либия под танзанийски флаг, който бил натоварен с материали, използвани за направа на експлозиви, съобщи днес гръцката брегова охрана, цитирана от Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
21:28, 10.01.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света
​гръцките власти заловиха кораб товар материали експлозиви​

Корабът бил спрян близо до остров Крит в събота. Бреговата охрана открила 29 контейнера с материали, включително амониев нитрат, неелектрически детонатори и 11 празни цистерни за втечнен пропан-бутан.
Контраадмирал Йоанис Аргириу каза пред журналисти, че корабът е пътувал за Либия, а материалите, които превозвал, могат да се използват за всякакви цели, от работа в каменни кариери, до направа на бомби за терористични нападения.

Европейският съюз и ООН обявиха през 2011 г. ембарго за продажба, доставка и трансфер на оръжия в Либия. Според документите на кораба товарът бил качен в турските пристанища Мерсин и Искендерун, а крайните дестинации били Джибути и Оман.

При предварителното разследване обаче било установено, че капитанът е получил от собственика указания да плава към либийското пристанище Мисрата и да остави там целия товар. На борда на плавателния съд не били намерени никакви морски карти за плаване до Джибути или Оман, съобщи бреговата охрана. Единайсетчленният екипаж е задържан и ще бъде изправен пред прокурор утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 вече са жертвите на калните свлачища в Калифорния, 24 души са в неизвестност​
15 вече са жертвите на калните свлачища в Калифорния, 24 души са в неизвестност​
НАП запечата бензиностанция в София
НАП запечата бензиностанция в София