НОВИНИ

​Гръцките власти започнаха да евакуират мигрантите от лагера Идомени

Гръцките власти започнаха да евакуират мигрантите от бежанския лагер Идомени на границата с Македония. Същевременно се затвърждава тенденцията към намаляване на мигрантския поток от Турция към гръцките острови.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:01, 26.03.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Над 150 души протестираха по улиците на Митилини на остров Лесбос срещу депортацията на мигранти и поискаха да бъде замразено споразумението между Европейския съюз и Турция.

Само днес 52-ма души бяха прехвърлени от Лесбос към Кавала, откъдето ще бъдат депортирани.

В Идомени отказват да повярват, че Балканският маршрут е затворен. 12 000 мъже, жени и деца седмици наред живеят в калта и дъжда на гръцко-македонската граница.

Имад Шукарие - мигрант от Дамаск, Сирия
: Тук чуваме непрекъснато - границитe са затворени, границите са затворени, за нас няма друга надежда. Надявам се другият лагер да е с по-добри условия.

Гръцкото правителство отказва да използва сила, за да премести мигрантите в други лагери. Вместо това раздава листовки с разяснения на арабски, фарси и пущу. Вчера 20 автобуса пристигнаха в лагера в Идомени, но до края на деня само 8 от тях бяха пълни с около 400 мигранти. Днес други също склоняват да се качат, след като седмици наред остават блокирани в калните полета.

Ибрахим Алуак - мигрант от Дераа, Сирия:
Няма начин да отидем в други лагери. Не сме дошли тук да лагеруваме и да избягаме от глад. Бягаме от война. Няма да оставаме тук, да се забавляваме, да ядем и да пием като животни в други лагери. Търсим нов живот и нова надежда.

Междувременно притокът на мигранти от Турция започва да намалява, след като преди седмица влезе в сила споразумението на Анкара с Европейския съюз. В момента в Гърция има 50 000 мигранти, а местата за настаняване са 38 хиляди. От 4 април се очаква гръцките власти да започнат да връщат в Турция мигранти, които имат отказ за получаване на убежище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честваме Деня на Тракия
Честваме Деня на Тракия
Годишнина в памет на жертвите на лагера край Ловеч
Годишнина в памет на жертвите на лагера край Ловеч