САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Групата за телефонни измами от Левски използвала тайници

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за 8-те задържани "ало" измамници след спецоперацията в град Левски. Според разследващите това е една от най-големите престъпни групи, разкривани досега. Жертвите са основно пенсионери и младежи. От държавното обвинение заявиха, че са разпоредили данъчна проверка на задържаните, които открито демонстрирали богатството си.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:50, 31.08.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Групата за ,,Ало" измами е действала от началото на 2018 г. Жертвите са набелязвани от Румъния, където са използвани СИМ карти на местни мобилни оператори.

главен инспектор Златка Падинкова, началник сектор „Измами" в ГДНП: Основно интерес на тази група представлява София, като включително на един от адресите беше намерен част от телефонен указател на София.

Измамниците печелили доверие като се представяли за полицаи, които имали нужда от съдействие, за да разкрият различни престъпления. Парите се прибирали от мулета. Те били наемани чрез фалшиви обяви за работа като куриери и получавали 10 процента от стойността на пратката.

Евгения Деянова, наблюдаващ прокурор: Те въздействат посредством интуицията, гласа, който срещат в жертвата. По този начин оказват въздействие като се атакуват най-дълбоките страхове на лицата, свързани с дом, със семейство, със сигурност.
старши комисар Николай Хаджиев, заместник-директор на ГДНП: Полицията не работи по този начин и когато иска съдействие от гражданите по никакъв начин това не е обвързано с предоставянето на лични данни на парични средства, на ценности, накити и т.н.

Групата генерирала огромни приходи, които инвестирала в луксозни лимузини и недвижими имоти. Всички демонстрирали висок стандарт на живот, въпреки че нямали нито един ден трудов стаж. Един от задържаните дори се представял във Фейсбук като Васко богатия.

Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура: Ежедневните разходи на всеки член от групата надвишават минималната пенсия на пенсионерите в България.

На един от адресите разследващите са открили в мазето тайник, покрит с пръст, в него се съхранявали 35 златни пендара, както и масивни златни накити. Част от откритите мобилни телефони са били скрити в тухлена стена, а СИМ картите в дистанционно.

Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура: Те са успели да закупят 8 луксозни автомобила, както и да построят много големи къщи, които надвишават стотици пъти стандартите на жилищата на един средностатистически българин.

От прокуратурата са разпоредили данъчна и имуществена проверка на задържаните.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Близо 30 души са се удавили по Черноморието това лято
Близо 30 души са се удавили по Черноморието това лято
Нападение с нож на метростанция в предградие на Лион
Нападение с нож на метростанция в предградие на Лион