ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Институтът по зеленчукови култури "Марица" създаде 50 нови сорта

bnt avatar logo от Автор: Златка Далчева Оператор: Александър Алексиев
A+ A-
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Институтът по зеленчукови култури "Марица" работи върху 50 нови сорта, сред които е първият български вид броколи и ивайловградска капия. Целта е да се подобри качеството на произвежданите семена, които да са по-устойчиви на болести и по-богати на...

Институтът по зеленчукови култури Марица създаде 50 нови сорта

Институтът по зеленчукови култури "Марица" работи върху 50 нови сорта, сред които е първият български вид броколи и ивайловградска капия. Целта е да се подобри качеството на произвежданите семена, които да са по-устойчиви на болести и по-богати на хранителни вещества.

Всяка година от Института по зеленчукови култури "Марица" планират нов сорт към своето генетично богатство.

"Обикновено старите сортове са повече с любителска цел. Всеки търси нови сортове с по-високи добиви, с по-добри качества и ние сме се постарали тези стари сортове да ги включим в новите селекционни програми и по този начин да съхраним старото и същевременно да придадем нови качества на новите сортове", обяснява директорът на института Даниела Ганева.

Тенденцията от последните години сочи нарастващ интерес към родните сортове зеленчуци.

"Нашите сортове са с много добра адаптивност към нашите условия. Докато за някои от чуждите сортове не винаги климатичните условия са благоприятни и някой път се получават разочарования", отбелязва директорът.

Един от най-търсените на пазара вече втора година продължава да бъде разработеният в института домат "розово сърце".

"Това е сорт, който се отличава с много нежна консистенция, с нежна ципа, с много добро съотношение между захар и киселини, което определя вкусовите му качества", уточнява Ганева.

В лаборатория на института може да се видят както устойчивите срещу болести растения, както и чувствителните такива. Според експертите особено разпространен тази година е бил вирусът по доматите. Съветът към производителите е да почистват почвата след заразяване.

"Контактно се разпространяват тези вируси от болно на здраво растение и заболелите растения трябва да се унищожават на определено място, така че да не останат на площта, която е била използвана", коментира Ганчо Пасев - гл. асистент в лабораторията по имунитет на вирусни болести в институт "Марица".

В лабораториите на Института по зеленчукови култури се стремят да създават устойчиви сортове, което налага по-малкото третиране с пестициди и гарантира наличието на чиста продукция.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?