НОВИНИ

Иран е повикал турския посланик заради коментари на Ердоган

Иран е повикал турския посланик в Техеран днес заради коментари на турския външен министър Мевлют Чавушоглу и президента Реджеп Тайип Ердоган, че Ислямската република дестабилизира региона, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:31, 20.02.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света
иран повикал турския посланик заради коментари ердоган

Техеран и Анкара подкрепят противникови страни в конфликта в Сирия, като преобладаващо шиитският Иран подкрепя правителството на Башар ал Асад, а Турция, която е предимно сунитска, оказва помощ на елементи на сирийската опозиция.

Чавушоглу заяви пред делегатите на конференция по сигурността в Мюнхен в неделя, че "Иран иска да направи Сирия и Ирак шиитски". Той каза още, че Турция е против всякакво сектантско разделение в Близкия изток и призова Иран да престане да заплашва стабилността и сигурността на региона.

"Ще проявим търпение към техните становища", каза говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми днес във връзка със забележките от турска страна, предаде агенция Мехр. "Но нашето търпение има определена граница", добави той.

Турският вицепремиер и правителствен говорител Нуман Куртулмуш омаловажи информациите за възникнало напрежение.

"Иран и Турция са приятелски страни. Може да имаме различия в мненията от време на време, но не може да има враждебност заради коментари", каза пред репортери той след заседание на кабинета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Краен срок за регистрация на партиите в РИК
Краен срок за регистрация на партиите в РИК
Изобретателят на селфи стика работи по нова джаджа
Изобретателят на селфи стика работи по нова джаджа