Иран може да подаде жалба срещу САЩ до Съвета за сигурност на ООН

Комисията за сигурност и отбрана на парламента на Иран ще предложи правителството да подаде жалба до Съвета за сигурност на ООН срещу САЩ, съобщава арабският сателитен канал Al Arabiya, позовавайки се на изявление на представител на комисията.

от БГНЕС
13:40, 05.01.2020
Чете се за: 00:30 мин.
По света
иран подаде жалба сащ съвета сигурност оон

Повод за жалбата са убийствата на генерал Касем Солеймани и шиитския командир Абу Махди ал Мухандис в нощта срещу петък.

Парламентът на Ирак заседава в неделя, когато се очаква да бъде дискутирано и присъствието на американските военни в страната.

По-рано беше съобщено, че във връзка с последните събития Ирак вече е ограничил американските военни операции на своята територия. Съединените щати също заявиха, че намаляват дейностите си в Ирак, а НАТО обяви, че прекратява иракската програма за военно обучение. Освен това представители на иракската шиитска милиция, чиито командир загина в резултат на американската атака, се заканиха да започнат атаки на базите, използвани от американците в Ирак.

В същото време местни медии съобщават, че Вашингтон изпраща военен кораб в региона на Близкия Изток с няколко хиляди пехотинци, за да защити американските интереси в региона.

Международната общност вече призова САЩ и Иран да се въздържат от военни действия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пазителите на Нове край Свищов
Пазителите на Нове край Свищов
Бедствието в Австралия (Снимки)
Бедствието в Австралия (Снимки)