"Ислямска държава" освобождава затворници в Мосул

"Ислямска държава" е освободила десетки души от затворите в районите на северния иракски град Мосул, които все още са под неин контрол, предаде Ройтерс, цитирайки местни жители.

от БТА
14:02, 11.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света
ислямска държава освобождава затворници мосул

Тяхното освобождаване вчера е пореден признак, че джихадистите вече не удържат напора на офанзивата на иракските войски, подкрепяна от САЩ, която започна през октомври м.г. Целта на офанзивата е екстремистите да бъдат прогонени от последната им голяма крепост в Ирак. Източната част на града, разсечен на две от река Тигър, бе освободена през януари, а на 19 февруари започна щурмът на западен Мосул.

Сред освободените вчера има продавачи на цигари, които са нарушавали забраната за пушене, въведена от ИД, и потребители на мобилни телефони, заподозрени, че общуват с външния свят, казаха местните жители.

Иракската държавна телевизия предаде вчера, че около половината от западен Мосул е освободена, а джихадистите са обсадени в центъра на стария град и в северните райони.

Според един от освободените двама джихадисти го извели от подземието, където той бил затворен с други хора, и завързали очите на цялата група - общо около 25 души. После ги качили в бус. След като изминали известно разстояние, бусът спрял, очите им били развързани и им казали: "Вървете, свободни сте".

Освободеният, който разказал тази история, не пожелал да назове името си. Казал само, че прекарал две седмици в зандана заради продажба на цигари.

Друг жител на Мосул, цитиран от Ройтерс, казал, че брат му внезапно се появил в дома си вчера, след като прекарал месец в затвора, защото имал мобилен телефон.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Външни служби предупредили за терористичната заплаха в германския мол
"Външни служби" предупредили за терористичната заплаха в германския мол
Турският президент заклейми холандците
Турският президент заклейми холандците