НОВИНИ

"Ислямска държава" пое отговорност за двата атентата в Египет

Най-малко 44 души загинаха при два бомбени атентата срещу срещу коптски храмове в Египет в Александрия и Танта. Ранените са над 100. Ударите бяха нанесени навръх Вход Господен и по-малко от три седмици преди посещение на папа Франциск в Египет. Отговорност пое "Ислямска държава".

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 09.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Първият атентат е извършен в Танта, град в делтата на Нил, на 94 километра северно от египетската столица Кайро. Ударът е нанесен в храма Свети Георги от атентатор-самоубиец, който успял да проникне в сградата. Мишена в Александрия бяха вярващите в катедралата Свети Марк. Жертвите там са по-малко, защото атентаторът-самоубиец бил спрян още на входа, където се самовзривил. В храма празнична литургия отслужвал коптския патриарх Тавадрос Втори, който е невредим. И двата атентата са планирани за възможно най-много жертви в стила на "Ислямска държава".

Ахмед Абдел Хади: "Мюсюлмани и християни са като едно цяло. Това е криминален акт, който няма нищо общо с исляма".

"Не на тероризма" скандираха копти след атентата в Александрия.

;

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси заяви, че нападенията само ще сплотят народа му срещу тероризма. Той свика спешно Националния съвет по отбрана. Папа Франциск изпрати съболезнования на коптската църква и египетския народ и заклейми нападенията, извършени преди двудневното му посещение в Египет в края на месеца.

Насилието срещу християните копти ескалира след 2013 г. когато военните в Египет свалиха избрания президент Мохамед Морси, близък до организацията "Ислямски братя". Част от привържениците му обвиняват християнската общност в подкрепа за отстраняването. Коптите са около 10 процента от населението на Египет и са най-голямата християнска общност в Близкия изток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френски турист загина след инцидент с летателен балон в Турция
Френски турист загина след инцидент с летателен балон в Турция
Ципрас заяви, че облекчаването на дълга е обвързано с още мерки за икономии
Ципрас заяви, че облекчаването на дълга е обвързано с още мерки за икономии