НОВИНИ

Испанският крал Фелипе отдаде почит към баща си

Испанският крал Фелипе Шести отдаде почит към баща си Хуан Карлос Първи, който вчера отпразнува 80-ия си рожден ден, а миналата година се оплака, че е държан настрана от публични събития, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:36, 06.01.2018
Чете се за: 01:09 мин.
По света
испанският крал фелипе отдаде почит баща

На традиционна церемония за начало на военната година в кралския дворец в Мадрид кралят честити рождения ден на баща си. Сред присъстващите на церемонията бяха премиерът Мариано Рахой и военното командване.

"Честито, Ваше Величество, и благодаря за дългите години вярна служба на Испания", обърна се кралят към Хуан Карлос, който присъстваше в парадна военна униформа заедно със съпругата си София и снаха си кралица Летисия.

Появата им идва след една деликатна за Фелипе година. Той е държавен глава с основно протоколни функции, но е гарант на единството на нацията и неколкократно се намеси пряко в каталунската криза, където 47 процента от избирателите предпочитат да се отделят от монархията и да основат република.

Според специалисти по испанската монархия обаче днешното събитие е имало предимно за цел да успокои засегнатото честолюбие на Хуан Карлос, който преживял тежко, че през юни не е бил поканен на церемонията по случай 40 години от изборите, които бележат завръщането на Испания към демокрацията, които лично той е свикал през 1977 г. Хуан Карлос се възкачва на престола през 1975 г. след смъртта на диктатора Франсиско Франко и абдикира през 2014 г.

Хуан карлос се почувствал силно засегнат, защото "благодарение на него се състоя образцов преход от диктатура към пълна демокрация", казва хроникьорът на кралските въпроси Хайме Пенафиел. Според него Хуан Карлос "дал да се разбере, че ако отново го унизят, ще отпразнува 80-ата си годишнина в чужбина".

Веднага щом се възкачи на престола Фелипе Шести, който този месец навършва 50 години, се постара да се разграничи от баща си в опит да подобри репутацията на испанската монархия, която пострада след критики в пресата, че Хуан Карлос е отишъл на лов на слонове в Африка с друга жена насред икономическата криза, както и заради връзките му с монархиите от Залива или непрозрачността около личното му богатство.

Въпреки това мнозина испанци продължават да се възхищават на Хуан карлос, който през 1981 г. осуетява военен преврат и е доказал уменията си на преговарящ и добрия си политически инстинкт, отбелязва АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп заяви, че подкрепя възобновяването на преговорите между двете Кореи
Тръмп заяви, че подкрепя възобновяването на преговорите между двете Кореи
Вижте как изглежда отвътре обновеният храм Свети Стефан в Истанбул
Вижте как изглежда отвътре обновеният храм "Свети Стефан" в Истанбул