НОВИНИ

Испанският парламент обсъжда кандидатурата на Педро Санчес за премиер

В Испания започва обсъждане на номинацията на Педро Санчес за министър-председател на страната. Испанският парламент ще заседава на четвърти, пети и седми януари. Днешният дебат ще започне с реч на Педро Санчес и се очаква да продължи до късно тази вечер.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:05, 04.01.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света

За да получи вот на доверие, Педро Санчес се нуждае от абсолютно мнозинство или 176 гласа. Първото гласуване е в неделя. Ако тогава не събере необходимата подкрепа, второ гласуване ще има във вторник.

Тогава обаче кандидатурата му може да бъде одобрена и с обикновено мнозинство.

Междувременно пътят пред ново правителство, начело с Педро Санчес, беше открит чрез подкрепата на Каталунската сепаратистка партия, която разполага с 13 депутати в парламента.

Каталунците се споразумяха с испанските социалисти да се въздържат при гласуването в парламента. Освен това двете формации се договориха новият кабинет да започне открит диалог за бъдещето на Каталуния.

Ким Тора, регионален лидер на Каталуния: Става дума за споразумение между политически партии. Когато има ново правителство на Испания, правителството на Каталуния ще започне разговори за условията на бъдещи преговори.

Резултатите от диалога ще бъдат подложени на граждански вот в североизточната испанска област.

Хосе Луди Абалос, министър на развитието на Испания: Консултациите не са референдум за самоопределение. Готови сме да обсъдим всяка инициатива на масата на преговорите, но това не означава да я приемем.

Дали Испания ще излезе от продължителната криза, предстои да разберем. Миналата година социалистите на Педро Санчес на два пъти спечелиха парламентарните избори , но без да успеят да оформят мнозинство и правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3000 военни от резерва се включват в борбата с пожарите в Австралия
3000 военни от резерва се включват в борбата с пожарите в Австралия
Тръмп за Солеймани: Действахме, за да предотвратим война
Тръмп за Солеймани: Действахме, за да предотвратим война