НОВИНИ

Испанското правителство поднови разговорите с Каталуния

Испанското правителство започна днес разговори с каталунското регионално сепаратистко правителство за първи път от седем години. Но позициите на двете страни си остава диаметрално противоположни въпреки този знак на разведряване, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
20:47, 01.08.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света
испанското правителство поднови разговорите каталуния

Делегации и на двете страни се срещнаха в централата на регионалното правителство на Каталуния в Барселона. Става дума за заседание на съвместна комисия, която не беше се събирала от 2011 г. Задействането отново на тази комисия бе решено от новия испански премиер, социалиста Педро Санчес и от каталунския лидер Ким Тора на 10 юли в Мадрид.

;

На срещата двете страни днес се очаква да обсъждат въпросите за финансирането, за инвестициите в инфраструктурата, но каталунските делегати искат преди всичко да говорят за политика. Те искат от властта да организира референдум за самоопределяне и да бъдат освободени каталунските лидери, които са в ареста в очакване да бъдат съдени за тяхната роля в опита за отделяне на Каталуния от Испания миналия октомври.

;

Правителството на Санчес смята подобно на това на предшественика му, консерватора Мариано Рахой, че конституцията на Испания не позволява референдум за самоопределяне. Кабинетът на Санчес отказва също да се намесва в работата на съдебната система. Но Санчес се надява да постигне ново споразумение за отношенията между Барселона и Мадрид, което ще бъде подложено на референдум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новицки: Невероятно е, че ще играя 21-ви сезон с Далас Маверикс
Новицки: Невероятно е, че ще играя 21-ви сезон с Далас Маверикс
Катастрофа на пътнически самолет в Мексико без жертви
Катастрофа на пътнически самолет в Мексико без жертви