НОВИНИ

Историята на Тютюневия склад

Разрушеният тютюнeв склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив е една от най-красивите и внушителни постройки в т.нар. Тютюнево градче. Тя е строена в началото на 20-те години на миналия век и е декларирана като културна ценност. Пловдивчани казват, че именно тази сграда е вдъхновила Димитър Димов да напише своя епичен роман "Тютюн".

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
14:38, 08.03.2016
13178
Чете се за: 02:11 мин.
У нас
историята тютюневия склад

Годината е 1923-а - между две Световни войни. България е третата страна в Европа, известна като значителен износител на висококачествени тютюневи изделия. Изнася тютюн и цигари за Англия, Чехия, САЩ, а близо 40 процента от общото количество на произвеждания тютюн се съсредоточава за манипулация в Пловдив.

В града има над 30 тютюневи къщи, които разполагат със собствени складове за манипулация и съхранение на тютюн. Това са 4-5 етажни масивни постройки, изградени в централната част на града.

Карето между улиците "Иван Вазов", "Христо Ботев" и "Авксентий Велешки", както и районът между Централна и Сточна гара е истинско тютюнево градче. Тютюневите складове привличат с архитектурата и украсата си, дело на българските архитекти Камен Петков, Димитър Попов и други.

Тук е първата тютюноработилница "Златен лев" на съдружниците Магърдич

Томасян и Кеворк Гарабедян, тук е цигарената фабрика на тютюневия магнат Анастас Коцоуглу, който държи тютюневия пазар в България, Гърция и Турция, складът на Каишеви, на Марко Белчев и синове, тютюневата фабрика "Левски" на фамилията Обрейкови, фабриката на Карло Вакаро...

Някога вървейки по централните улици на Пловдив, мирисът на тютюн, натрапчиво дразнеше ноздрите ни, казва в своя документален филм "Истории от Тютюневия град" българската писателка и изкуствовед Пенка Калинкова.

Сградите са респектирали с внушителните си размери на фона на едноетажните къщи в града, а районът е бил притегателен център на стотици работници, които търсят препитание.Кадърът е от документалния филм

На ул. "Одрин" 8 е и внушителният склад на "Ориент табако" на фамилията Чапрашикови. Солидната 4-етажна постройка с дървена конструкция, вчера бе почти разрушена.

Строена в началото на 20-те години на 20-и век, тя е една от най-красивите и внушителни постройки в т.нар. Тютюнево градче.

С четириъгълни кули в двата си края по улица "Одрин", дъгообразни прозорци и щукатурка на фасадата, тя приличаше на крепост или замък, описва я Пенка Калинкова.

Пловдивчани казват, че именно тази сграда е вдъхновила Димитър Димов да напише епичния си роман "Тютюн". Това е неговата "Никотиана". Тук са снимани и знакови сцени от филма "Тютюн" от 1961 година, по сценарий и режисура на Никола Корабов.

След национализацията сградата става част от Тютюневия комбинат "Родопи", после от Пловдив БТ (Булгартабак Пловдив). В голямото помещение на първия етаж правят Аптека №22. Тогава е възложено на местния художник Вълчан Петров да изрисува стените и колоните с теми от фармацията и медицината. Безценните стенописи са безвъзвратно разрушени вчера при събарянето на сградата.

В опит за опазване на културните ценности на Пловдив, през 1985 г. сградата на ул."Одрин" 8 е декларирана като културна ценност. Четири са тютюневите складове със статут архитектурно – строително деклариране за недвижими културни ценности, казват от фондация "Пловдив 2019".

Вече 20 години обаче се чака тези сгради да минат заключителна оценка във връзка с регистрирането им като културни ценности, по реда на закона за културното наследство, притеснени са от фондацията. Оценката трябва да се извърши от НИНКН при взаимодействие със специализирани институции и компетентни лица.

От десет години насам сградата е започнала да се превръща в руини, а собствеността се прехвърля на различни частни фирми. Предишният собственик е бизнесменът Красимир Гергов, който през 2009 г. я продава на акционерното дружество "Пи Джей Трейд". По непотвърдена информация плановете за мястото е да се изгради мултифункционална постройка с офиси, жилищна част и 4-звезден хотел.

Багери започнаха да събарят тютюневия склад, но до пълно разрушаване не се стигна


Кой е отговорен за събарянето на стария тютюнев склад и дали той ще се възстанови, тепърва ще става ясно.

Министърът на културата Вежди Рашидов призова сградата да се възстанови в оригиналния й вид, защото попада в защитена територия според Закона за културното наследство. От фондация "Пловдив 2019" организираха кампания за набиране на средства за спасяването на сградите в Тютюневия град.

Разрушеният склад на ул. "Одрин" 8 е част от проекта "Истории на Тютюневия град", който е в апликационната книга на Пловдив в кандидатстването му за "Европейска столица на културата 2019".

Трейлър от документалния филм на Пенка Калинкова "Истории от Тютюневия град" , продукция на БНТ 2 Пловдив, можете да видите тук:

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ отложи за втори път разглеждането на оставката на Георги Лозанов
СЕМ отложи за втори път разглеждането на оставката на Георги Лозанов
Вежди Рашидов: Тютюневият склад трябва да бъде възстановен
Вежди Рашидов: Тютюневият склад трябва да бъде възстановен