НОВИНИ

​Изборите в Босна и Херцеговина - под знака на национализма

Сръбски националист, кандидат на най-голямата босненска мюсюлманска партия и умерен хърватин бяха избрани за членове на колективното председателство на изборите в Босна и Херцеговина. В надпреварата за парламенти печелят националистически партии. Изборите трябваше да покажат дали страната може да се откъсне от етническите вражди, за да поеме път към обединена Европа и НАТО.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:50, 08.10.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Какво може да се очаква от работата на босненското председателство, в което участва Милорад Додик? Сръбският националист, близък с Владимир Путин, иска независимост на Република Сръбска.

Милорад Додик, сръбски член на босненското председателство: Като сръбски член на председателството ще работя за това Република Сръбска да стане номер едно в Босна и Херцеговина. Девизът ми ще бъде: Република Сръбска преди всичко.

Хърватският националист Драган Чович обаче беше изпреварен от умерения Желко Комшич, който призова за по-бързо съставяне на правителство. Представителят на босненските мюсюлмани Шефик Джаферович каза, че страната се нуждае от стабилност, икономически реформи и интеграция.

;

Но сепаратизмът все така доминира в политиката и повечето жители на страната с тежки икономически проблеми нямат надежди за по-добро бъдеще.


Агонията продължава. Тук няма благоденствие. Засега.

Тенденцията за напускане на страната явно ще продължи.

Европейската интеграция на Босна и Херцеговина засега е с неопределено бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина големият български аниматор Стоян Дуков
Почина големият български аниматор Стоян Дуков
Български учени с проект за борба с рака на гърдата
Български учени с проект за борба с рака на гърдата