Ценни български сортове чесън изчезнаха през последните години заради недостатъчно финансиране и срив в производството - алармират учени от Института по зеленчукови култури в Пловдив. Поради липса на средства специалистите вече не извършват селекция на...
Ценни български сортове чесън изчезнаха през последните години заради недостатъчно финансиране и срив в производството - алармират учени от Института по зеленчукови култури в Пловдив. Поради липса на средства специалистите вече не извършват селекция на културата. За да не бъдат изгубени образците с чеснов лук в Институт „Марица“ се поддържа минимален генофонд.
Колекцията от образците чеснов лук е на площ само от 80 квадратни метра. Единствено в опитното поле на Института е запазен български посадъчен материал.
Гл.ас. д-р Стефка Генова - Институт по зеленчукови култури „Марица“ - Пловдив: "Сортът „Зимен 14“ се характеризира с едни по-едри луковици, около 70 грама. Той е изключително подходящ за зелено производство, високо добивен е и има много добра съхраняемост."
Българският чесън започва да изчезва още в края на 90-те години. От 10 хиляди декара площите в страната постепенно намаляват на около 3 хиляди. Заради липсата на средства Институтът по зеленчукови култури вече не продава посадъчен материал. Липсват вече и ценни български образци.
Гл.ас. д-р Стефка Генова - Институт по зеленчукови култури „Марица“- Пловдив: "Можем да кажем, че „Юлски“ и „Победител 4“ почти са загубени, ако не се намерят в някакви лични стопанства."
На българския пазар от години шества чесън, внесен от Китай. Дори и този, който се продава като роден, често е от испанско семе. Единици остават производители, които все още са опазили българския чесън.
Според учените от Института едва ли има производител, който да разполага със сертифицирани документи, за да докаже, че чесънът му е от българско семе. Катерина обаче е сигурна в това.
Катерина Матева - производител от с. Войводиново: "Нашият чесън... български... от Войводиново. Както зелето е малко, така и чесънът е малко българският. Нищо не ни дават на нас - производителите, гледат да ни сринат, не да ни помогнат."
Юлиян Тодоров: "Трудно се намира - трябва да опитваш, да е по-дребничък, с мустачките."
Част от потребителите вече са се специализирали в търсенето на родния продукт. Основното, по което различават българския чесън, е липсата на лютив вкус и леко розовата люспа.
„Блясъкът на Перперикон“ представя над 200 артефакта, сред които кръст с мощи на неизвестен светец
Яйца полетяха към Общинския съвет в Несебър: Жители на протест срещу скок на данък "сгради"
Нова измама в интернет: Несъществуващ монах в Бачковския манастир лекувал с билки диабет
Депутатите от бюджетната комисия приеха удължителния закон на първо четене (ОБЗОР)