НОВИНИ

Изясняват дали нападателят от берлинското метро се укрива в България

Берлинската прокуратура не е установила дали нападателят от берлинското метро се укрива в България или е още в Германия. Вчера стана ясно, че и нападателят от бруталната сцена, която възмути Германия, е българин, българи са и тримата му придружители. Един от тях в понеделник беше разпитан и освободен.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче Веле
11:56, 15.12.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Свързах се с българския посланик в Берлин Ради Найденов и с говорителя на прокуратурата Мартин Щелтнер за последни информации. Посланик Найденов каза, че не може да коментира разследването, но че е горд с бързината, с която е бил идентифициран предполагаемият извършител. Това станало само за един час в сътрудничество между полицейските служби на двете страни. В отговор на мой въпрос той оптимистично увери, че престъплението в берлинското метро няма да увреди имиджа на българите в Германия. „Хората винаги правят разлика между възмездието за извършителя и образа на българите".

И говорителят на берлинската прокуратура Мартин Щелтнер не пожела да коментира подробности. „Идентифицирахме основния заподозрян, уличен за ритника в метрото, но все още не сме го заловили. Трудно е да се каже в момента дали той е в България или в Германия," каза той.

На моя въпрос дали му е известно името на предполагаемия извършител, дали има информация за предполагаемата принадлежност на групата към ромското малцинство в България и за роднинските връзки между четиримата, заснети от охранителната камера, Мартин Щелтнер каза: „За роднинските връзки не мога да опровергая, по останалите въпроси нямам информация."

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога ще се приберат у дома жителите на Хитрино?
Кога ще се приберат у дома жителите на Хитрино?
Жена загина при тежка катастрофа край Видин
Жена загина при тежка катастрофа край Видин